Nem volt hidzsáb egy iráni nőn a buszon, letartóztatták

Sepideh Rashno

Őrizetbe vettek egy iráni nőt, miután terjedni kezdett róla egy videó, amelyen az látható, hogy nem visel hidzsábot egy teheráni buszon, és ezt egy másik nő, a felvétel készítője kifogásolja.

A hidzsáb kötelező viselését megszegő 28 éves írónőt, Sepideh Rashnót azzal fenyegette a másik nő, hogy a felvételt elküldi az Iszlám Forradalmi Gárdának (IRGC) – írja a Radio Farda, a Szabad Európa (RFE/RL) iráni szerkesztősége.

Ahogy egyre nagyobb lett a vita, az utasok leszállásra kényszerítették a hidzsáb hiánya miatt problémázó nőt.

Arash Sadeghi, civil aktivista és volt politikai fogoly hétfőn a Twitteren megerősítette a hírt, miszerint Rashnót két nappal korábban letartóztatták.


Az IRGC-hez kötődő Fars hírügynökség szintén megerősítette, hogy letartóztattak egy, a kötelező hidzsáb viselése ellen tiltakozó nőt.

A letartóztatás azután történt, hogy az utóbbi időben a hírek szerint az iráni hatóságok egyre keményebben lépnek fel az olyan nők ellen, akik nem viselnek hidzsábot, amely Iránban kötelező a nők számára nyilvános helyeken.

A hírhedt erkölcsrendőrség egyre aktívabbá és erőszakosabbá vált Iránban. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken az látszik, hogy a rendőrök nőket tuszkolnak be furgonokba és elhurcolják őket.

Ehhez kapcsolódóan: Emberrablási terv: miért próbálja Irán elhallgattatni Maszih Alinezsádot? 

Ebrahim Raisi elnök két hete adott ki rendeletet a hidzsáb törvény végrehajtásáról, ebben megadva a nők öltözködésére vonatkozó korlátozások új listáját. A rendelet hatályba lépését követően a nem megfelelően öltözködött nőket kitiltották a kormányhivatalokból, a bankokból és a tömegközlekedést sem használhatják.

Válaszul aktivisták a #no2hijab hashtaggel közösségi médiakampányt indítottak, amelyben arra szólítják fel az embereket, hogy bojkottálják a szigorúbb korlátozásokat megkövetelő vállalatokat. Múlt kedden a nőjogi aktivisták videókat tettek közzé, amelyeken nyilvánosan leveszik a hidzsábjukat, a kormány által meghirdetett Hidzsáb és tisztaság nemzeti ünnep napjára időzítve.

A hidzsáb először az 1979-es iszlám forradalom után vált kötelezővé a nyilvános helyeken a 9 évnél idősebb iráni lányok és nők számára.

Az évek alatt sok iráni nő tiltakozott a szabály ellen, és feszegetve a határait a hatóságok szerinti elfogadható öltözködésnek.

Ehhez kapcsolódóan: Irán szigorítja az abortuszkorlátozásokat