Orbán Viktor személyesen lobbizott, hogy Ausztria fogadja el az oltási kártyát

Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Sobotka, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnöke a budai Várban, 2021. május 31-én

Orbán Viktor hétfőn találkozott az osztrák törvényhozás elnökével, ugyanis kétoldali megállapodást szeretne kötni Ausztriával.

A magyar miniszterelnök május 31-én Wolfgang Sobotkával találkozott a Karmelita kolostorban, írja az MTI. Az osztrák néppárti (ÖVP) Wolfgang Sobotka az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnöke, egy rövid ideig volt belügyminiszter is. Végzettsége szerint egyébként zenetanár és karmester.

A hírügynökség szerint a felek arról beszéltek, hogy Magyarország szeretne kétoldalú megállapodást kötni Ausztriával arról, hogy a két ország egymás oltási igazolásait kölcsönösen ismerje el. Arról viszont nem írtak, hogy ehhez mit szólt az osztrák fél.

Ehhez kapcsolódóan: Júliustól nem kötelező elfogadni a keleti vakcinát az EU-n belüli utazásokhoz

Ausztria ugyanis korábban bejelentette, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg a helyi zöldkártyát. Később engedélyezték a kínai Sinopharm vakcináját is. Ezzel a zöldkártyával lehet strandra, koncertre vagy étterembe menni az országban. Emellé még elfogadnak három napon belüli negatív PCR-tesztet, két napon belüli antigéntesztet, vagy fél éven belüli orvosi igazolást is arról, hogy az illető átesett a betegségen.

A beszámoló szerint szóba hozták az illegális migrációt is, ami mostanában nem olyan jelentős, de később még lehet az, „ezért fontos a külső határok megerősítése, védelme”, áll a kivonatban. Ez azért is érdekes, mert a szárazföldi illegális migráció kapcsán Ausztriának leginkább a magyar határszakasza érintett.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen lesz a magyar vakcina? Ezt tudjuk eddig róla