Orosz kapcsolatok – újabb kémbotrány Bulgáriában

Bolgár katonák gyakorlatoznak a bulgáriai Rodope hegységben, 2021. március 19-én. (Képünk illusztráció)

Bulgáriában 6 embert letartóztattak, majd őrizetbe vettek annak gyanújával, hogy minősített információkat adtak át Oroszországnak.

Siika Mileva, a legfőbb ügyészség szóvivője március 19-én azt mondta, hogy a gyanúsítottak egy, a „védelmi miniszter katonai hírszerző szolgálatának korábbi magas rangú tagja” által vezetett kémcsoport részei voltak.

Olyan bolgár hivatalnokokat szerveztek be, akik hozzáfértek Bulgária, a NATO és az az EU bizalmas információihoz – mondta Mileva. Hozzátette, hogy a volt katonai hírszerző felesége bolgár-orosz kettős állampolgár, és „közvetítő szerepet töltött be” az ex-tiszt és az orosz nagykövetség egyik alkalmazottja között.

Elmondása szerint "a mostan időkben" ez volt az első eset, hogy egy ilyen jellegű kémhálózatot buktattak le. A bolgár külügyminisztérium üdvözölte az "újabb" olyan kémleleplezést, ahol utóbbiak Oroszország érdekében tevékenykedtek. Az orosz tisztségviselők egyelőre nem kommentálták az esetet.

Ehhez kapcsolódóan: A bolgár parlament nem engedélyezte az orosz vakcina beszerzését

Nem először bukkantak kémekre

Szófia és Moszkva kapcsolatait az elmúlt években több kémbotrány is sújtotta. 2019 októbere óta az EU- és NATO-tag Bulgária kémkedés vádjával öt orosz állampolgárt utasított ki. Ők mind diplomaták vagy orosz nagykövetségi alkalmazottak voltak.

A legújabb eset „különösen fontos Bulgária, az EU, a NATO és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából” – mondta Ivan Gesev főügyész.

A védelmi minisztérium közölte, hogy két bolgár katonát is elfogtak.. Elin Alekszov katonai ügyész azt is elmondta, hogy a kémcsoport hosszú ideje aktív, technológiai és katonai információkat gyűjtött. A gyanúsítottak letartóztatása március 18-án, több helyszínen történt.

A rendőrség véletlenszerűen ellenőrizte a fővárost elhagyó autókat a Trakia autópályán, hogy megakadályozza az egyik gyanúsított elmenekülését. A férfit végül az orosz nagykövetség közelében tartóztatták le – mondta Mileva.

Ehhez kapcsolódóan: A szent vagy a KGB-alapító? Szobor-népszavazás Oroszországban