Putyin szerint mostantól rubelben kell fizetni a gázért, a németek nem hagynák zsarolni magukat

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorral folytatott ötórás, bizalmas megbeszélése után Moszkvában, 2022. február elsején.

Putyin egyoldalúan módosítaná a földgázszerződéseket, hozott egy rendeletet, ami szerint április elsejétől csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért. Tévébeszédében emellett az európai munkahelyekért is aggódott és USA-t is hibáztatta. A német vezetés szerint viszont semmi nem változik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tévébeszédben jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint a külföldi vevőknek április 1-től rubelben kell fizetniük az orosz földgázért, és a szerződéseket felfüggesztik, ha nem teljesítik ezeket a kifizetéseket, írja a Guardian.

„Ahhoz, hogy orosz földgázt vásároljanak, rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban. A holnaptól leszállított földgáz után ezekről a számlákról fizethetnek”

– mondta televíziós beszédében.

„Ha nincs ilyen kifizetés, azt a vevők mulasztásának tekintjük, az ebből eredő összes következménnyel együtt. Nekünk sem ad senki semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni, vagyis a meglévő szerződések leállnak”

– fogalmazott az orosz elnök.

Putyin emellett újra támadta az USA-t is a beszédében, illetve az európai munkahelyeket is veszélyben látta, amennyiben az európai országok még inkább áttérnek cseppfolyósított gázra.

Oroszország adja Európa gázellátásának körülbelül harmadát, de a nyugati vállalatok és kormányok már korábban is elutasították a rubelben történő fizetési követelést, azt a meglévő szerződések megszegésének tekintik, mert azok euróban vagy dollárban történő fizetést rögzítenek.

Korábbi sajtóértesülések viszont arról szóltak, hogy a nyugati vevők voltaképpen továbbra is euróban fizetnek majd. Csak nem közvetlenül a Gazpromnak, hanem egy orosz banknak, nagy valószínűséggel a Gazprombanknak, amely nincs rajta a szankciós listán, és ott napi árfolyamon átváltják az eurót rubelre.

Ehhez kapcsolódóan: Vegyék meg az orosz gázt, de ne fizessék ki a teljes árat – interjú Myron Wasylykkel

Németország nem kíván zsarolhatóvá válni

Robert Habeck német gazdasági miniszter erre reagálva elmondta, hogy nem is tudja, hogy ez fenyegetés, követelés vagy kérés Putyin részéről. Mindenesetre ő az eredeti szerződések betartásának fontosságát hangsúlyozta.

"Fontos, hogy ne adjunk olyan jelzést, hogy Putyin megzsarol majd minket"

– mondta Habeck. Olaf Scholz német kancellár arról beszélt, hogy nem változik a helyzet,"a cégek akarnak, tudnak és fognak is euróban fizetni az orosz gázért". Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter is azt hangsúlyozta, hogy "a szerződések szerződések".

A Szabad Európa részéről megkérdeztük a magyar külügyet, hogy a magyar kormány kíván-e rubelben fizetni az orosz gázért. Közreadjuk, amint válaszolnak.

Ehhez kapcsolódóan: Nem állítják le Paks 2. építését, a Nemzetközi Beruházási Bankot sem tiltják ki