Megéri egy ország vezetőjének a lányát feleségül venni

Jekatyerina Tyihonova, sokak szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök lánya

Egy orosz üzletember egy sor hihetetlenül kedvező üzleti ajánlatot kapott, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, aki sokak szerint Putyin legkisebb lánya. A házasság után sorban álltak a legnagyobb orosz cégek, hogy áron alul átadják részvényeiket a fiatal férjnek.

Egy oknyomozó csapat kiszivárgott emailek alapján azt állítja, hogy egy Kirill Samalov nevű üzletember egy sor ajánlatot kapott, hogy vásárolja be magát a legnagyobb orosz cégekbe, miután feleségül vette azt a Jekatyerina Tyihonovát, akiről azt beszélik, ő Vlagyimir Putyin orosz elnök legkisebb lánya.

Samalov és Tyihonova 2013 februárjában házasodtak össze, és az emailek tanúsága szerint a férfi a rá következő egy évben négy ajánlatot is kapott, hogy vásároljon részvényeket nagy orosz telekommunikációs, ipari, olaj- és ingatlancégekben.

Az OCCRP tényfeltáró újságírócsapat december 7-én hozta nyilvánosságra, hogy valaki a rendelkezésükre bocsátott egy sor emailt egészen 2003-ig visszamenőleg. Az emailek hitelességét több forrás is megerősítette. A kiszivárgott levelezések betekintést adnak abba, hogy hogyan tesz mesés vagyonra szert az, aki bekerül Putyin belső köreibe.

Hirtelen sorban álltak a cégek

Samalov 30 éves volt amikor feleségül vette Tyihonovát, akiről az elnök soha nem ismerte el hivatalosan, hogy a lánya. Egy évvel a menyegző után Samalov megvette a Szibur petrolkémiai óriáscég 17 százalékát Gennadij Timcsenkótól, Putyin egy közeli szövetségesétől, aki az amerikai szankciók miatt akarta visszavágni a részesedését a vállalatban.

Az az emailekből sem derül ki, hogy Samalov mennyit fizetett a Szibur-részvényekért, de később azt állította, hogy a vállalat 10 milliárd dollárt ér, ha ez igaz, akkor a részesedése 1,7 milliárd dollár lehetett. A Szibur nem nyilvános részvénytársaság, így nem lehet megbecsülni a pontos értékét.

Ehhez kapcsolódóan: Mint a filmekben: zsarolás, pénzmosás, hajsza

Az viszont semmi esetre sem világos, hogy honnan volt Samalovnak pénze a 17 százalékos részesedére, mivel nem rendelkezett olyan fedezettel, ami lehetővé tette volna egy ilyen komoly hitel felvételét.

Hónapokkal a házasságkötés után Samalov több telekommunikációs cégtől is ajánlatot kapott, hogy részvényeket vegyen, ekkor a titkára azt javasolta neki, kérjen kölcsön az olyan „baráti cégektől”, mint a Gazfond, az orosz állami gázvállalat, a Gazprom nyugdíjalapja, amelynek az élén az újdonsült férj bátyja állt.

Százmilliós részvények jelképes összegért

Kirill Samalov még nem volt harminc éves, amikor munkába állt a Sziburnál, majd röviddel a házasság után megkapta a cég 3,8 százalékát 100 dollárért, miközben a részesedés valós értéke százmillió dolláros nagyságrendre becsülhető.

Dmitrij Konov a cég igazgatótanácsának tagja azzal magyarázta a dolgot, hogy Samalov a cég opciós programján keresztül szerezte meg a 3,8 százalékos részesedést. Bevett gyakorlat, hogy a vállalatok lehetőséget adnak a menedzsment számára, hogy akciós áron részesedést vásároljanak a cégben, hiszen így érdekelté vállnak abban, hogy a lehető legjobban dolgozzanak.

Ennek ellenére a 100 dolláros ár nem tűnik reálisnak, a többi Szibur-munkatárs több millió dollárokat fizetett azért, hogy részvényesek lehessenek, tehát Samalovval minden bizonnyal kivételeztek.

Szolid családi fészek

Samalov és Tyihonova egyébként gyerekkoruk óta ismerik egymást, a vőlegény apja, Nyikolaj Samalov Putyin egyik legközelebbi és legrégebbi barátja. A férj már a frigy előtt is az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere volt az apja miatt, a lakodalmon olyan vendégek voltak jelen, mint az Orosz Állami Direkt Befektetési alap (ők finanszírozzák például az orosz koronavírus-vakcina fejlesztését) elnöke, Kirill Dmitrijev.

Ehhez kapcsolódóan: Álhíroldalak és az orosz titkosszolgálat

A lakodalom után egyébként Samalov vagyona tovább tört az ég felé. Már a házasság előtt is egy egész sor offshore-cége volt, amelyek közül a legtöbbet egy Antigua és Barbadua-i strómanon keresztül birtokolt. A 100 dolláros csodaalku pedig csak a kezdet volt, amikor leütötték a Szibur 17 százalékáról szóló üzletet, Samalov lett Oroszország legfiatalabb milliárdosa, és a Szibur második legnagyobb részvényese.

Az OCCRP oknyomozása szerint nem sajnálták a pénzt, hogy a közös otthonukat berendezzék, néhány a drágább tételek közül, amit a házukba megrendeltek:

  • Spa-felszerelések 321 400 euró,
  • gardrób 102 500 euró,
  • keleti fák a kertbe 91 200 euró,
  • a nappali kanapéinak textilborítása 59 200 euró,
  • szőnyeg a könyvtárba 54 300 euró

A fiatal pár összesen 8 millió eurót, azaz 2,8 milliárd forintot költött a villájuk felújítására és berendezésére.

A válás

Röviddel azután, hogy Oroszország annektálta a Krímet, és az Egyesült Államok, valamit az Európai Unió bejelentették, hogy szankciókat vetnek ki Putyin belső körére, köztük Gennadij Timcsenkóra, Samalovnak felajánlottáka a VSMPO-Aviszma titániumcég 51 százalékos tulajdonjogát.

Az Aviszma-részvényekkel Samalov be tudta volna biztosítani magát, mivel a cég számos nyugati repülőgépgyártóval szerződésben áll, így a nyugat a saját gazdasági érdekeit kockáztatta volna egy szankcióval.

Végül 2018-ban személy szerint Kirill Samalov is felkerült az Egyesült Államok szankcionált személyeinek listájára, igaz ekkor már közel öt év házasság után szétmentek Tyihanovával, és a férfi a Szibur-részesedésén is túladott egy ismeretlen összegért. Samalov a válás után egy Zsana Volkova nevű celebet vett feleségül, aki nem sokkal ezt követően máris egy Brit Virgin-szigeteki cég boldog tulajdonosa lett.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!