Kirúgták a TEK helyettes vezetőjét, és valaki célba vette a Pegasusszal

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tart Budapesten 2016. szeptember 30-án

Bodnár Zsoltot, a TEK egykori helyettes vezetőjét ismeretlenek lehallgathatták a Pegasusszal. Akkoriban lett célpont, amikor kitették a Terrorelhárítási Központból.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) volt főigazgató-helyettesét, Bodnár Zsoltot is célba vették a Pegasus nevű izraeli kiberfegyverrel, írja a Direkt36. A lap munkatársai ugyanis rálátnak egy kiszivárgott adatbázisra, amelyben durván ötvenezer célpont telefonszáma szerepel 2016 óta, köztük több száz magyar.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli kémfegyvert vethettek be civilek és az Orbán-kormány kritikusai ellen

Leírásuk szerint Bodnár Zsolt 2018 tavaszán, abban az időszakban lett célpont, amikor hirtelen kitették a TEK-ből. Akkoriban arról szóltak a hírek, hogy politikai belharcok során húzta Bodnár a rövidebbet. A Direkt36 forrásai szerint Hajdú János TEK-főigazgató gyanította, hogy Bodnár a TEK-ről, illetve személyesen róla próbálhatott meg belső információkat gyűjteni.

Azért nem lehet kijelentő módban írni a lehallgatásról, mert önmagában az, hogy valaki egy ideig célpont volt, nem jelenti minden esetben, hogy lehallgatták. Ha így is történt, nem minden esetben lehet bizonyítani, hogy ez sikeres volt.

A Pegasus
A nevezett fegyver, a Pegasus nevű szoftver androidos telefonok és iPhone-ok ellen is hatékony. Lényegében mindent meg lehet vele tudni, ami az adott okostelefon képernyőjén megjelenik, így az olyan titkosított csatornákról is, mint például a Signal. Távolról be lehet kapcsolni a telefon kameráját vagy mikrofonját, majd a lehallgatók rögzíthetik a tartalmat. Tudják azt is, hol van a telefon, és tulajdonosa mikor használja. Új szoftvereket is telepíteni lehet az eszközre. A fenti körülményekből adódóan a hétköznapi felhasználók szinte semmilyen módon nem tudnak védekezni ellene. A használata viszont drága, korábbi hírek szerint egy célpont időszaki megfigyelése több tízmillió forintjába kerülhetett a megfigyelőknek.


A Pegasust elvileg csak kormányoknak adja el a tulajdonos izraeli NSO, az izraeli kormánnyal együttműködve. Az NSO szerint bűnözők, terroristák megfigyelését segítik ezzel, nem autoriter kormányok politikai megfigyelési szándékát.

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelték volna meg. A kormánypárti politikusok rendre hárítanak, Varga Judit – akinek az engedélye szükséges a nem bűnügyi célú lehallgatásokhoz – például a saját munkatársaira.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Előállt egy újabb, a Pegasusszal megtámadott magyar újságíró