Szlovákiának már jövő héten magyar miniszterelnöke lesz

Ódor Lajos 2018-ban

Zuzana Čaputová szlovák államfő vasárnap felmentette Eduard Heger (Demokraták) kormányát, és szakértői kabinetet nevez ki, amelyet a magyar nemzetiségű Ódor Lajos fog vezetni. Az országot a történelmében először fogja ilyen kormány irányítani, és ez az első alkalom, hogy Szlovákiának magyar miniszterelnöke lesz.

„Azt már most megerősíthetem, hogy a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lesz a miniszterelnök” – jelentette be vasárnap Čaputová. A szlovák köztársasági elnök csak a következő napokban hozza nyilvánosságra, kik vezethetik majd az egyes minisztériumokat, jövő hét elején pedig kinevezi a teljes kormányt. Azt azonban már most közölte: a kormányfőhöz, Ódorhoz hasonlóan olyan szakemberek lesznek a miniszterek, akik nem indulnak a szeptemberi parlamenti választáson.

A tárcavezetők személyére vonatkozóan a szlovák sajtóban több találgatás is megjelent. Az biztosnak látszik, hogy a kulturális minisztériumot a szintén magyar nemzetiségű Barczi Gyula vezetheti majd, aki a Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó Betléri Múzeum igazgatója volt, míg a pénzügyi tárcát az ugyancsak magyar Horváth Mihály, a Szlovák Nemzeti Bank főközgazdásza, Ódor munkatársa veheti át. A külügyminisztériumot a tapasztalt diplomata, Miroslav Wlachovský irányíthatja. Wlachovský dolgozott Szlovákia washingtoni és londoni külképviseletén, majd koppenhágai nagykövetté nevezték ki. A közelmúltban a szlovák külügyminisztérium stratégiai kommunikációért felelős osztályát vezette, de Eduard Heger leköszönő kormányfő külpolitikai tanácsadója is volt.

Az első dominó: a mezőgazdasági miniszter

A mostani politikai válság azzal indult, hogy Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter cégének 1,4 millió eurós támogatást ítélt meg a környezetvédelmi tárca. Vlčan az ügy miatt bejelentette távozását, de a dotációról nem szándékozik lemondani. Ennek nyomán Heger még kormányfőként a közmédiában tartott egy beszédet, amelyben elismerte: rosszul vezették az országot. Erre a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer élesen bírálta kormányfőjét, akivel egyébként mindössze néhány hónapja közösen alapította a Demokraták nevű pártot. Káčer Heger beszédét szörnyű ügyetlenkedésnek nevezte, és gyakorlatilag felszólította, hogy a kormányt leváltva nevezzen ki szakértői kabinetet. Heger erre úgy reagált, hogy Káčer szerinte ezzel befejezte politikai pályafutását, de maga a külügyminiszter nem mondott ilyet. A miniszterelnök péntek délben még a parlament épülete előtt győzködte a sajtó képviselőit arról, hogy a mezőgazdasági miniszter botránya ellenére képesek tovább működni, amikor Káčer is bejelentette a lemondását. Ezzel a Heger-kabinet sorsa megpecsételődött.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az ügyvezető miniszterelnök is Szlovákiában, magyar utódja lesz

A mezőgazdasági miniszter távozása ugyanis azért tudta beindítani az egész kormány bukását, mert a Heger-kabinettől tavaly decemberben a parlament megvonta a bizalmat, így a kormány azóta csak ügyvivői státuszban volt. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a megüresedett posztokra nem lehet új tárcavezetőt kinevezni, egy-egy miniszter távozásakor formálisan egy másik tárcavezetőnek, esetleg a kormányfőnek kell átvennie az adott minisztérium irányítását. Korábban az egészségügyi tárca éléről Vladimír Lengvarský, a pénzügyminisztérium vezetői tisztségéből pedig Igor Matovič (OĽaNO) távozott. Vlčan belebukott a dotációs botrányba, és a Hegerrel való összetűzés után Káčer is lemondott, így az összesen 15 tárcából már négy vezető nélkül maradt. Az államfő, Zuzana Čaputová ennek nyomán felmentette az egész kabinetet, inkább szakértői kormányt nevez ki.

A döntés háttere

Čaputová Hegerék menesztését egyebek mellett azzal indokolta, hogy míg a szeptemberi előrehozott parlamenti választás után feláll az új kormány, akár hat hónap is eltelhet. A voksolás után ugyanis általában több hetet vesz igénybe, amíg megalakul a kabinet. „Hat hónap tehát elegendő idő arra, hogy a szakértői kormány stabilizálja a helyzetet és elvezesse Szlovákiát az előrehozott választásig” – magyarázta.

Az államfő elmondta: eddig csak azért nem nevezte ki a szakértői kabinetet, mert a Heger-kormány több olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amelyek a jelenlegi energiaválságot, az önkormányzatok helyzetét, az újjáépítési terv megvalósítását vagy a szegénységben élők gondjait voltak hivatottak kezelni. Ezeket Hegerék a parlamentben nagyrészt el is tudták fogadtatni. Čaputová azonban rámutat: mivel a parlamentnek már csak egy rendes ülése lesz, lényegében nem lehet semmilyen új jogszabályt átvinni, így nem látta értelmét annak, hogy a Heger-kabinet továbbra is hivatalban legyen.

Mi az a szakértői kormány?

Szlovákia történetében eddig nem volt még példa arra, hogy a végrehajtói hatalmat szakértői kormány vegye át. Ebben az esetben hivatalnokok, külső szakértők, esetleg a minisztériumokban jelenleg is dolgozó államtitkárok töltik be a miniszteri posztokat. Így ez a kabinet nem a parlamenti választás eredményeként jön létre, legitimitását nem a voksolás, hanem a köztársasági elnök adja. A miniszterelnököt az államfő választja ki, ezért egy ilyen kormányért politikailag Čaputová felel. Egy ilyen kormánynak azonban ugyanúgy a törvényhozás elé kell terjesztenie a programját, mint az eddigi kabineteknek. Erre Ódoréknak harminc napjuk van, ezalatt teljes jogú kormányként működhetnek. Valójában ez az egyik legnagyobb előnyük a jelenlegi, korlátozott jogkörű kabinethez képest.

A 150 fős parlamentben kizárólag a húsz tagot számláló SaS-frakció jelezte, hogy legkésőbb a határidő leteltekor bizalmat szavaz a szakértői kormánynak, vagyis elfogadja a programját. Ezért a kinevezést követő harmincadik nap után Ódorék minden bizonnyal a mostanihoz hasonló, korlátozott jogkörökkel rendelkező kabinetként működhetnek tovább. Boris Kollár parlamenti házelnök, aki a kormányzó Sme rodinát is vezeti, arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakértői kormány érdemben úgysem tud már semmilyen változást átvinni a törvényhozásban, hiszen ebben a választási ciklusban már csak egy parlamenti ülés lesz.

Kicsoda Ódor Lajos?

A szakértői kormány vezetésével megbízott, magyar nemzetiségű Ódor Lajos jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. 1976-ban Észak-Komáromban született, az észak-komáromi magyar gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika–Fizika Karán végzett matematika–menedzsment szakon. Elsősorban közgazdaságtannal foglalkozik. Már nagyon fiatalon jelentős szakmai teljesítményt tudott felmutatni. Társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Tanácsnak és a szlovák pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért (ÚHP) osztályának.

Hozzájárult az egységes adókulcs és az euró bevezetéséhez, az államháztartás irányításának pénzügyi reformjához, az adósságfékről szóló törvény javaslatához, illetve a nyugdíjrendszer első és második pillérének reformjához. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium (PMSZ) Tanulmányi Tanácsának a tagja, de a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora is egyben. Tudományos publikációi mellett több tudományos-ismeretterjesztő kötetet is jegyez.

Ódor Lajos 2018-ban

A Denník N megbízásából az Ipsos által készített közvélemény-kutatás azt mutatja: Ódort a szlovákiai lakosság kevesebb mint fele ismeri. Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas vezetője ugyanakkor elismerően beszélt a szakértői kormány vezetőjéről. Szerinte olyan szakember, akinek professzionális beállítottsága biztosíthatja, hogy az országot racionális érvek mentén vezeti, és a politikai helyzet nyugodtabbá válását várja tőle.

Forró Krisztián, a magyar pártokat tömörítő Szövetség elnöke a közösségi oldalán Ódor magyar nemzetiségét emelte ki. „Bízom benne, hogy közösségünkről, a felvidéki magyarságról sem feledkezik meg” – írja. Elismerően nyilatkozott a szakértői kormány vezetőjéről közösségi oldalán Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, aki Ódor szakmai felkészültségét méltatta. „Ebben a bonyolult politikai helyzetben az országnak pont erre van szüksége” – fogalmazott.

Gyimesi kiesett a parlamentből

A Heger-kabinet tagjainak egy jelentős része a 2020-as parlamenti választáson a törvényhozásba jutott pártokból került ki, többük parlamenti mandátumot is szerzett. Azzal, hogy most az államfő felmentette Hegeréket, egyes miniszterek visszaülhetnek a parlamentbe. Így többek között elveszti mandátumát Gyimesi György, aki 2020-ban az OĽaNO listáján mint pótképviselő jutott be a törvényhozásba, ahol eddig Jaroslav Naď (korábban OĽaNO, most Demokraták) helyén ülhetett. Naď azonban most visszatér a parlamentbe, Gyimesi pedig kiesik.

Egyébként a szlovákiai magyar politikum szempontjából a törvényhozásból távozó képviselőnek az ottani magyar politikai erőkkel való viszonya most az egyik legnagyobb kérdés. A magyar kormány narratíváival kampányoló Gyimesit az egységes magyar pártnak, a Szövetségnek a Fideszhez közel álló része, az egykori MKP szívesen látná, míg a szubjektumon belül az egykori Híd élesen elzárkózott a képviselővel való együttműködéstől.

Ehhez kapcsolódóan: Megosztott a szlovák politika az Ukrajnának átadott MiG–29-es vadászgépek ügyében