Szó szerint fizetnie kell Varsónak a bírák fegyelmezéséért

Tüntetés a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása ellen Varsóban 2018. július 3-án

Az Európai Unió végrehajtó testülete nagyjából hetvenmillió euró pénzbírság megfizetését követeli Lengyelországtól, amiért elmulasztotta felszámolni a bírák fegyelmezésének vitatott rendszerét – tudta meg forrásaitól a Reuters hírügynökség.

Az Európai Bizottság szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón külön megerősítette, hogy megkapták Lengyelország legutóbbi magyarázó levelét a vitában, amely a közösség számos olyan csatájának egyike, amelyeket a demokratikus normák miatt vív Varsóval.

„Az EU-nak megvannak a módszerei arra, hogy biztosítsa Lengyelország esedékes bírságainak megfizetését” – mondta a szóvivő.

Január 11-én járt le az a határidő, amelyet arra adtak a lengyel nacionalista kormánynak, hogy közölje a bizottsággal, mikor és hogyan tervezi felszámolni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, amelynek felfüggesztését az EU legfelsőbb bírósága elrendelte.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel miniszter: Az EU illegális követeléseket támaszt Varsóval szemben

Varsó már visszautasította, hogy figyelembe véve az Európai Unió luxembourgi bíróságának döntését, amely akkor napi egymillió eurós bírságot hagyott jóvá.

Két külön-külön megszólaló és névtelenséget kérő bizottsági forrás azt mondta, hogy a levél lengyel nyelvű, ezért le kell fordítani, mielőtt a bizottság hivatalos választ adhatna.

Ha ez nem elégíti ki a bizottságot – amely a közös uniós jogszabályok végrehajtójaként működik, beleértve az igazságszolgáltatás védelmét a politikai beavatkozással szemben –, akkor az egyik forrás szerint számla megy Varsónak, 45 napos fizetési határidővel.

Addigra a bírság körülbelül hetvenmillió eurót tesz majd ki – erősítette meg a második forrás, hozzátéve, hogy hamarosan elküldik Varsóba az úgynevezett fizetési felszólítást.

A múlt héten az üggyel kapcsolatos kérdésre egy lengyel igazságügyi miniszterhelyettes azzal vádolta az EU-t, hogy illegális követeléseket támaszt országával szemben, és azt mondta, Varsó nem enged a „zsarolásnak”.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 2017-ben vezette be a bírák fegyelmezésének új rendszerét az igazságszolgáltatás átfogó átalakításának részeként. Ezt széles körben elítéltek, mert aláássa a bíróságok és a bírák függetlenségét, ami a modern liberális demokráciák, valamint a lengyel és az uniós jog központi elve.

Ehhez kapcsolódóan: „Bezárkózás, félelem, önként vállalt némaság"– Vadász Viktor és Vasvári Csaba bírók a bíróságokról
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.