Tajvan miatt hívta ki Peking haragját az Európai Parlament

Egy résztvevő sétál az Európai Unió és Kína zászlaja előtt egy magas szintű EU–Kína gazdasági tanácskozáson Pekingben 2018. június 25-én

Az Európai Uniónak el kell mélyítenie a kapcsolatát Tajvannal, meg kell kezdenie a munkát a befektetési megállapodáson – jelentették ki az uniós törvényhozók csütörtöki állásfoglalásukban. Ezzel feldühítették Pekinget, akivel a 2020-ban kötött hasonló egyezményét az EU most éppen jegeli.

Az Európai Parlament a franciaországi Strasbourgban 580:26 arányú szavazattöbbséggel támogatta a nem kötelező érvényű állásfoglalást, amelyben arra kéri a közösség végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy „sürgősen kezdjen hozzá a kétoldalú beruházási megállapodás hatástanulmányaihoz, a nyilvános konzultációhoz és a hatáskörök meghatározásához”.

A képviselők azt is követelik, hogy a közösség tajpeji kereskedelmi irodáját nevezzék át az Európai Unió tajvani irodájává, ami magasabb szintre emeli a képviseletet, jóllehet sem az EU-nak, sem tagállamainak nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Tajvannal, amelyet Kína a saját területének tart.

Aláássa Kína szuverenitását

Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő „határozottan elítélte” a lépést.

„Az EU parlamentjének azonnal le kell állnia az olyan szavakkal és tettekkel, amelyek aláássák Kína szuverenitását és területi épségét” – mondta Pekingben újságíróknak.

A tajvani külügyminisztérium köszönetét fejezte ki a támogatásért, mondván, hogy az állásfoglalás „mérföldkövet jelent” az unióval folytatott kapcsolatokban.

A katonai feszültség Kína és Tajvan között megnőtt, amikor Tajpej kijelentette, hogy Peking 2025-re képes lesz „teljes körű” invázióra a sziget ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Tajvan szerint „rendkívül alacsony” a háború esélye Kínával jövőre

A félvezetőhiány felértékeli Tajvant

Az EU 2015-ben felvette Tajvant a befektetési egyezményre jogosult kereskedelmi partnerei listájára, de azóta nem tárgyalt a demokratikus kormányzás alatt álló szigettel erről, jóllehet Tajpej nagyon szeretné a megállapodást.

Az EU és fő kereskedelmi partnere, Kína között tavaly megkötött hasonló megállapodást hónapok óta akadályozzák. Az Európai Parlament jegeli a ratifikálását, miután Peking szankciókat vezetett be uniós törvényhozók ellen egy emberi jogi vita miatt.

A technika terén nagyhatalom Tajvan közben egyre vonzóbbá válik az EU számára a félvezetők globális hiánya miatt. Brüsszel lobbizni kényszerült a kulcsfontosságú tajvani chipgyártóknál, hogy fektessenek be a közösségben is, ahogy az Egyesült Államokban tették.

Ehhez kapcsolódóan: Egy dán művész visszakéri a Hongkongban eltávolításra ítélt szobrát
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.