Tovább nőtt a moszkvai terrortámadás halálos áldozatainak száma

Virágok a kiégett koncertterem közelében 2024. március 26-án Moszkva külvárosában

Száznegyvenre emelkedett az orosz főváros melletti, előző pénteki merénylet halottainak számra – jelentették a hatóságok.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy a még kórházban lévő hetvenhat sebesült közül négyen válságos állapotban vannak.

Kedden a kormány bejelentette, hogy végeztek a koncertteremben a romok eltakarításával, egyúttal lezárták a holttestek utáni kutatást.

Your browser doesn’t support HTML5

Még másnap is füstölt a moszkvai koncertterem, ahol a vérengzés történt

Tucatnyi embert vettek eddig őrizetbe a március 22-i terrortámadással kapcsolatban, amelynek során négy fegyveres legalább száznegyven embert mészárolt le Moszkva külvárosában.

A bíróság négy tádzsik állampolgár ellen terrorcselekmény miatt emelt vádat, míg másik négy személyt azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújtott nekik.

A történtek nyomán fokozódott a feszültség Oroszországban, több esetben is támadás ért közép-ázsiai származású embereket, illetve tádzsik és üzbég vendégmunkásokat is őrizetbe vettek.

Ehhez kapcsolódóan: Kitüntetésben részesültek a terroristákat őrizetbe vevő katonák Oroszországban

Tádzsikisztánban a hatóságok kihallgatták a négy gyanúsított számos családtagját.

Üzbegisztán azt tanácsolta állampolgárainak, hogy legyenek elővigyázatosak, mindig legyen náluk a személyi igazolványuk és a munkavállalási engedélyük.

Kirgizisztán kormánya eltanácsolta állampolgárait az oroszországi utazástól, arra figyelmeztetve, hogy ott zaklatásnak lehetnek kitéve, Türkmenisztán pedig Oroszországban tanuló diákjai hazaszállításán dolgozik.

Your browser doesn’t support HTML5

„Az emberek nem tudták, hova fussanak” – telefonos interjút adott a moszkvai mészárlás egyik szemtanúja

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, a Kreml azonban kitart azon – semmivel nem igazolt – állítása mellett, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok áll a merénylet mögött, amit Kijev és Washington is határozottan tagad.

Az amerikai kormány hírszerzési értesülése alapján ráadásul már hetekkel a támadás előtt támadás veszélyére figyelmeztette Moszkvát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.