Biden: “Elég államot megnyerünk a győzelemhez”

Joe Biden a delaware-i Wilmingtonban a választások eredményéről beszél

A demokrata elnökjelölt ugyan nem jelentette ki, hogy megnyerte a választást, de úgy fogalmazott, biztos benne, hogy meglesz a szükséges 270 elektori hely ahhoz, hogy ő legyen a Fehér Ház következő lakója.

Joe Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris társaságában állt a nyilvánosság elé, és arról beszélt, meg van győződve arról, hogy sikerrel jár az elnöki pozícióért folyó versengésben.

“Egyértelmű, hogy elegendő államot megnyerünk ahhoz, hogy elérjük a 270 elektori szavazatot” – fogalmazott a demokrata politikus. (Az a jelölt, amelyik megszerzi 270 elektor voksát, elnöknek tekintheti magát.)

Barack Obama volt alelnöke ugyanakkor azt nem mondta ki, hogy megnyerte az elnökválasztást.

“Nem azért vagyok itt, hogy bejelentsem a győzelmet. Azért vagyok itt, hogy közöljem, amikor véget ér a szavazatok összeszámolása, mi leszünk a győztesek” – mondta Joe Biden.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Magyar idő szerint szerda éjszaka több csatatér-államban még zajlott a szavazatok összeszámlálása, éjfél előtt nem sokkal Joe Bidennek már csak 17 elektori voks kellett a győzelemhez.

Joe Biden az országosan leadott szavazatok számában is vezetett, ami ugyan az amerikai választási rendszer sajátosságai szerint nem számít, ugyanakkor szerinte ez erősítheti a megválasztott elnök legitimitását.

Ehhez kapcsolódóan: A bizonytalanság ellenére szárnyaltak a tőzsdék

“Számomra különösen fontos, hogy elnyertük az amerikaiak többségének szavazatát. Az összes leadott szavazatot tekintve 3 millióval vezetünk, és minden jel arra mutat, hogy ez a szám emelkedni fog” – jelentette ki Joe Biden.

“Minket, a népet nem lehet elhallgattatni. Nem lehet minket megfélemlíteni. A nép nem fogja feladni. De ez nem az én vagy a mi győzelmünk lesz: ez az amerikai nép győzelme lesz” – tette hozzá a demokrata elnökjelölt.

Eközben Donald Trump kampánystábja két kulcsfontosságú államban, Michiganben és Pennsylvaniában is bírósághoz fordult, mindkét esetben azzal az indokkal, hogy megfigyelőik nem tudják követni a szavazatszámlálás tisztaságát. Donald Trump azt állítja, minden bizonyíték nélkül, hogy stábjának tagjai nem kaptak megfelelő hozzáférést, és az urnák kinyitása nem átlátható módon történt.

Your browser doesn’t support HTML5

"Fontos, hogy éljünk szavazati jogunkkal"

Az AFP, a dpa, az AP és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.