Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakéták és légicsapások kísérték az arab–izraeli békeszerződés aláírását


Izraeli légicsapás a Gázai övezetben, 2020. szeptember 16. (Fotó: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Izraeli légicsapás a Gázai övezetben, 2020. szeptember 16. (Fotó: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Miközben Washingtonban aláírták az Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között kötött megállapodást, a Gázai övezetből rakétákat lőttek ki Izraelre. Az izraeli légierő palesztin célpontokat támadott.

Rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből izraeli településekre, az izraeli légierő pedig légicsapást mért palesztin célpontokra, írja a Reuters. A támadások azután zajlottak le, hogy Washingtonban aláírták az Izrael, Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között kötött békeszerződést. Az izraeli hadsereg úgy nyilatkozott, hogy 10 légicsapást hajtottak végre a gázai övezet Hamász által irányított részén, ahonnan 15 rakétát lőttek ki határ menti izraeli településekre. A rakéták nagy részét lelőtte az izraeli rakétavédelem, halottakról az egyik fél sem számolt be.

A palesztinok ellenzik a békeszerződést

Kedden, a békeszerződés aláírásának napján, egy rakéta csapódott be Izrael egyik nagyvárosában, Asdódban. A robbanásban két ember sebesült meg. „Nem lep meg, hogy a palesztin terroristák pont ezen a történelmi alkalmon lőttek ki rakétákat Izraelre” – nyilatkozta Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. „Vissza akarják fordítani a békefolyamatot, de nem fognak sikerrel járni. Csapást mérünk mindenkire, aki kezet emel ránk, és a jobbunkat nyújtjuk mindazoknak, akik békejobbot nyújtanak felénk” – mondta a zsidó állam miniszterelnöke.

A palesztin fél úgy érzi, hogy az Egyesült Államok által tető alá hozott békeszerződés árulás a függetlenségi törekvéseikkel szemben. Ciszjordániában és Gázában palesztin zászlós tüntetők vonultak az utcára. Mahmúd Abbász palesztin elnök azt mondta, hogy addig nem lesz béke a régióban, amíg az Egyesült Államok és Izrael nem ismeri el a palesztinok jogát egy saját államhoz. Az, hogy az Emírségek és Bahrein elkezdte normalizálni a kapcsolatát Izraellel, véget vetett annak a hallgatólagos megállapodásnak az arab világon belül, hogy a izraeli–palesztin viszonyok rendezése nélkül nem közeledhetnek az arab országok Izraelhez. Gázában a tüntetők izraeli politikusok, és Bahreini, valamint az Arab Emírségek vezetőinek képeit égették el az utcán.

XS
SM
MD
LG