Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ombudsmanhoz fordulnak az SZFE diákjai


Élőlánc, Budapest
Élőlánc, Budapest

Az ombudsmanhoz fordulnak az ügyükkel az SZFE diákjai, mert szerintük az egyetem átszervezése Alaptörvény-ellenesen történik. Az oktatók pedig sztrájkba léphetnek október 1-től, ha nem sikerül megállapodni a követeléseikről.

Október 1-től sztrájkot hirdetnek az SZFE dolgozói, ha a szerdán kezdődő egyeztetés a sztrájkövetelésekről a rektorhelyettes és kancellár, és az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság között nem vezet eredményre, írja a hvg.hu.

Egy hetes tárgyalás lesz

A leköszönő rektorhelyettes szerint nincs lehetőség párbeszédre, és cáfolja, hogy előre kiképezték volna az egyetem diákjait. A kuratórium szerint nem történt jogsértés, és a távozó vezetőség csak káoszt akar kelteni.

„Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások. Amennyiben a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói sztrájkba lépnek” – hangzott el az SZFE vezetősége és polgársága által tartott sajtótájékoztatón hétfő délután. Az egyetem dolgozói még szeptember 10-én jelentették be, hogy sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormányhoz, mivel az új alapító okirat szerintük nem csak az egyetem autonómiáját sérti, hanem a munkavállalói érdekeket is.

Az új SzMR ellen is tiltakoznak

A diákság azt is bejelentette, hogy az alapvető jogok biztosához fognak fordulni, mivel az egyetem fenntartó kuratóriuma szeptember 15-én egyoldalúan módosította az SZFE Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR).

Az új SzMR szövege szerint „sürgős esetben” a fenntartónak (tehát a Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök által vezetett Színház- és Filmművészetért Alapítványnak) a pályázati eljárás mellőzésével joga van legfeljebb egy év határozott időtartamra rektorhelyettest kinevezni.

A diákság szerint Alaptörvény-ellenes a módosítás

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága szerint viszont az, hogy a kuratórium önhatalmúlag is, a szenátus megkérdezése nélkül kinevezhet rektorhelyetteseket, „súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába.” Szerintük az SzMR módosításával kézi vezérlésre állt át a fenntartó, ezért az egyetem vezetősége és diákjai szeptember 18-án, pénteken egy Facebookon megosztott közlemény szerint:

  • „a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordultak, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;”
  • „beszámolt az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére”;
  • „az Egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.”

Az ombudsmanhoz fordulnak

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón a diákok azt mondták, hogy mivel hiába keresték az Alaptörvényben biztosított jogaik megsértésének és az autonómiájuk felszámolásának ügyével Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, panaszaikkal az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak.

„Az egyetemi autonómiáról alkotott álláspontunkat elsődlegesen az Alaptörvényre, az Alkotmánybíróság gyakorlatára, valamint az alapvető jogok biztosának korábbi jelentéseire alapozzuk. Arra kérjük az ombudsmant és az oktatási biztost, hogy a minisztériumot mint az alapítói jogok törvényes gyakorlóját szólítsák föl állami intézményvédelmi kötelezettségének teljesítésére és az egyetemi autonómia garanciáinak biztosítására, valamint vizsgálják meg az autonómiánkat sértő intézkedések és mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetünket” – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

A kuratórium szerint nem történt jogsértés

A Vidnyánszky-féle kuratórium közleményt adott ki az egyetem az SzMR módosítására adott reakciójával kapcsolatban. A kuratórium szerint minden törvényesen és jogszerűen történt, és minden lépésük csak azt a célt szolgálja, hogy az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve folyhasson az egyetemen.

A kuratórium azt állítja, hogy ők többször is keresték a párbeszéd lehetőségét, de az egyetem leköszönő vezetésének csak a „a káosz megteremtése és a további feszültség kialakítása” a célja.

Nem volt kiképzőtábor

Upor László, az egyetem a modellváltás miatt lemondó rektorhelyettese reagált azokra, a főleg kormányközeli médiumokban terjedő hírekre, miszerint egy nyári táborban képezték volna ki az egyetem diákságát az egyetemfoglalásra.

Eredetileg az Origo írta meg egy belső levelezésre hivatkozva, amelyben az egyetem hallgatói által szervezett nyári szabadegyetem programját ismertették a szervezők, hogy az szerintük azt bizonyítja, a diákok nem önszántukból döntöttek az egyetem elfoglalása mellet, hanem egy felülről irányított akcióról van szó.

Az egyetem már kiadott egy közleményt a nyilvánosságra került körlevéllel kapcsolatban, amelyben azt írják, hogy az egyetem kommunikációs vezetője csak körbeküldte a diákok által szervezett rendezvény meghívóját, de a rendezvényt nem az egyetem szervezte. „Az egyetem nem szervezett és nem tartott politikai nevelőtábort” – mondta a hétfői eseményen Upor László.

Nincs lehetőség párbeszédre

Upor reagált a kuratórium közleményére is, és cáfolta, hogy többször keresték volna őket a párbeszéd lehetőségével.

Szerinte párbeszédre amúgy sincs lehetőség, ugyanis „csak felszólításokban és téveszméken alapuló rágalomhadjáratban nyilvánul meg a kuratórium párbeszédkészsége.” A távozó rektorhelyettes szerint az sem igaz, hogy nem kezdődött meg az oktatás az egyetemen.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-én megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali, és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem választott szenátusától az új fenntartóhoz kerülnek az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen szimbolikusan őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen. Az elmúlt hónapban több külföldi társulat és színész is kifejezte szolidaritását az SZFE-vel.

XS
SM
MD
LG