Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétes eredetű ukrán emailekkel támadják Joe Bident


Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje egy ohioi kampány eseményen 2020. október 12-én.
Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje egy ohioi kampány eseményen 2020. október 12-én.

Egy amerikai bulvárlap cikke szerint Joe Biden demokrata elnökjelölt fia szervezett találkozót annak az ukrán cégnek az egyik vezetője, és az apja között, ahol igazgatótanácsi tag volt. Hunter Biden ukrajnai tevékenysége az, amivel Donald Trump elnök és hívei támadják a rivális elnökjelöltet.

Joe Biden demokrata elnökjelölt kampánystábja visszautasította a New York Post állítását, hogy Biden találkozott volna annak az ukrán energiacégnek a vezetőjével, amely egy volt ukrán főügyész menesztése miatt került botrány középpontjába.

A Post nem szolgáltatott bizonyítékot a találkozóról. A lap nem hitelesített e-mailekre alapozta cikkét, amelyeket Donald Trump elnök támogatóitól kapott.

A november 3-i választások körüli kiélezett politikai légkörben a Facebook és a Twitter korlátozta a cikk megosztását, hogy ellenőrizze, tények vagy dezinformációk szerepelnek-e benne.

A Biden-kampánystáb tagad

Joe Biden kampányszóvivője, Andrew Bates ugyanakkor nyilatkozatban cáfolta az írás állításait:

A sajtó nyomozása és két republikánus vezetésű szenátusi bizottság is ugyanarra jutott: Joe Biden nem követett el vétséget, miközben az Ukrajnával kapcsolatos hivatalos amerikai politikát képviselte. A Trump-kormányzat illetékesei erről eskü alatt vallottak”. Közölte továbbá, hogy átnézték Joe Biden hivatalos naptárát és nincs benne olyan találkozó, amit a New York Post említ.

A vád: Biden fia visszaélt befolyásával

A Post cikke szerint Joe Biden fia, Hunter befolyását felhasználva bemutatta akkor amerikai alelnökként dolgozó apjának az ukrán Burisma gázipari cég egyik főnökét, miközben ő maga az igazgatótanács tagja volt.

A Post szerint a találkozó egy e-mailből derült ki, amit a Burismánál vezető beosztású Vagyim Pozsarszkij küldött Hunter Bidennek 2015 áprilisában. Hunter Biden egy évvel korábban csatlakozott a cég igazgatótanácsához, annak ellenére hogy nem volt korábbi gázipari tapasztalata.

Kedves Hunter, köszönöm, hogy meghívott DC-be (Washingtonba) és lehetőséget adott, hogy találkozzak az apjával és időt töltsünk el együtt. Megtiszteltetés volt és örömömre szolgált” – szól az e-mail a cikk szerint.

Egy másik, nem hitelesített email 2014 májusából származik. Ebben Pozsarszkij tanácsot kér „hogyan tudná használni befolyását” Hunter Biden a Burisma érdekében.

Ha az e-mailek valódinak bizonyulnak, akkor ellentmondanak Joe Biden állításának, hogy „soha nem beszéltem a fiammal külföldi üzleti dolgairól”.

Trump gyakori vádja: Biden élt vissza a hatalmával Ukrajnában

Trump elnök – aki Biden mögött áll az elnökválasztás előtti népszerűségi felmérésekben –, többször is szóba hozta Hunter Biden ukrajnai tevékenységét. Megismételte például azt a nem bizonyított állítást, hogy a volt alelnök nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy menesszék Viktor Sokin volt főügyészt. Erre Trump szerint azért volt szükség, hogy leállítsák a Burisma utáni ukrán nyomozást.

Trump keményen bírálta a közösségi platformokat, amiért korlátozták a hozzáférést a szerinte „bombahírnek” számító cikkhez. Kayleigh McEnany elnöki sajtószóvivő pedig cenzúrával vádolta meg őket.

Andy Stone, Facebook-szóvivő azzal válaszolt, hogy „a szokásos ügymenetet követve próbáljuk gátolni a dezinformáció terjedését”. A Twitter pedig közölte, azért korlátozták a cikk terjesztését, mert kérdések merültek fel a benne említett „anyagok eredetével kapcsolatban”.

Honnan származnak az emailek?

A Post azt írta, hogy egy delaware-i számítógép-javító üzlet tulajdonosától szerezte meg az emaileket. A tulajdonos szerint egy ügyfél 2019 áprilisában hagyott nála egy gépet és soha nem jött vissza érte.

Az üzlettulajdonos nem tudta Hunter Bidenként azonosítani az ügyfelet, de azt mondta, a laptopon volt a Beau Biden Alapítvány matricája. (Beau Biden Hunter korábban elhunyt testvére).

A tulajdonos szólt a hatóságoknak és a gépet az FBI decemberben lefoglalta. A Post szerint ezt megelőzően a tulajdonos másolatot készített a merevlemezről és azt Rudy Giuliani volt New York-i polgármesternek, Trump személyes ügyvédjének adta.

Giuliani már korábban is vadászott Joe Bident kompromittáló anyagokra. Kapcsolatban állt például egy ukrán politikussal, aki az amerikai kormány szerint az amerikai választások aláásásán dolgozó, „aktív orosz ügynök”.

Ukrajna aránytalanul nagy szerepet játszott tavaly az amerikai politikában

A Trump elnök elleni vádeljárás központi állítása volt, hogy az elnök „hivatali hatalmával visszaélve, személyes célból nyomást gyakorolt az ukrán kormányra, hogy avatkozzon be az amerikai választásokba”. (Trumpot a demokrata többségű kongresszusi alsóház helyezte vád alá, de a republikánus többségű Szenátus felmentette.)

Trump és republikánus szövetségesei közben továbbra is Biden lejáratásán dolgoznak. Megkérdőjelezik, hogy helyesen járt-e el Ukrajnával kapcsolatban. Emellett kérdéseket tesznek fel Hunter Bidennek a Burismánál betöltött szerepéről, bár állításaikat nem igazolták.

Szeptember végén egy időre ismét felmerült a téma, amikor republikánus szenátorok egy ellentmondásos jelentést adtak ki az idősebb és ifjabb Biden ukrajnai tevékenységéről. Az ügy szóba került a két elnökjelölt szeptember 29-i első televíziós vitájában is.

Az AFP, dpa, The Hill, Fox New és a New York Post cikkei alapján.

XS
SM
MD
LG