Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szavazatok már „megvannak” Amy Coney Barrett kinevezésére 


Amy Coney Barrett, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságába jelölt bíró meghallgatásának második napján a szenátus igazságügyi bizottsága előtt, a washingtoni Capitol Hillen, 2020. október 13-án.
Amy Coney Barrett, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságába jelölt bíró meghallgatásának második napján a szenátus igazságügyi bizottsága előtt, a washingtoni Capitol Hillen, 2020. október 13-án.

Valószínűleg október vége előtt kinevezik Amy Coney Barrettet, Trump elnök jelöltjét az amerikai Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztjára. Donald Trump azt szeretné, ha a szenátus még a november 3-i választások előtt meghozná a döntést.

Az amerikai szenátus egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kinevezze Amy Coney Barrett jelöltet az Amerikai Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztjára, miután október 15-én a republikánusok által vezetett igazságügyi bizottság befejezte a jelölt négy napon át tartó meghallgatását, és október 22-re írta ki az ügyben a szavazást. A döntést a demokraták megtámadták.

Valószínű, hogy így még október vége előtt döntést hoz Donald Trump jelöltje ügyében a szenátus, amelyben a republikánusoknak 53-47-es többségük van. Amy Coney Barrett kinevezésével a Legfelsőbb Bíróság testületében a konzervatívok kerülnének 6:3-as többségbe.

A demokraták túl gyorsnak tartják a kinevezési eljárást

Az igazságügyi bizottság utolsó meghallgatási napja tiltakozást váltott ki a demokratákból, akik úgy vélik, hogy az eljárást túl gyorsan bonyolították le.

Connecticut állam demokrata szenátora Richard Blumenthal "hamisnak" nevezte a folyamatot, amely szerinte a bizottság számára csak „kárt” okoz.

„Történelmileg eddig példátlan ez a sietség ….az egésznek csak az a célja, hogy legyen egy bíró a Legfelsőbb Bíróságon, aki - ahogy azt az elnök maga mondta -, eldönti majd a választásokat és segít leszámolni a megfizethetőségi ellátási törvénnyel (Affordable Care Act, ACA)” – mondta Blumenthal.

A választások miatt sürgetheti Donald Trump a megüresedett bírói szék betöltését

Az amerikai elnök nyomást gyakorolt a szenátusra, hogy még a november 3-i elnökválasztás előtt - amelyen az újraválasztásért indul - hagyják jóvá Amy Coney Barrett jelölését.

Az elnök arra számít, hogy a koronavírus-járvány miatt megnövekedett levélszavazatok száma miatt nagyobb lesz az esély a választási csalásra, így valószínű, hogy a bíróságot kérik majd fel a választás eredményének elbírálására.

A választásokért felelős hatóságok szerint az elnök állítása megalapozatlan; arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok választásain évtizedek óta használják a levélszavazatokat, s eddig nem merültek fel komoly problémák.

A demokraták a meghallgatás után sem tudják, hogy a jelölt mit gondol a fontosabb ügyekről

A demokraták szerint a 48 éves Amy Coney Barrett kerülte a válaszadást a választás utáni hatalomátadással, az abortusszal, a klímaváltozással, a büntetőjoggal és a szavazati joggal kapcsolatos kérdésekre.

Aggodalmukat fejezték ki a jelöltnek a megfizethető ellátási törvényről – azaz a köznyelven „Obamacare” néven elhíresült egészségügyi ellátási törvénycsomagról alkotott véleménye miatt is, amelynek ügyét a republikánusok előterjesztése alapján november 10-én tárgyalják.

A demokraták szerint az amerikaiak azt szeretnék, ha a választások győztese döntené el, hogy ki kerül abba a megüresedett bírósági székbe, amely a liberális bíró, Ruth Bader Ginsburg múlt hónapban bekövetkezett halála miatt üresedett meg.

Barrettet két napon keresztül - majd húsz órán át - hallgatták ki, de a jelölt nem volt hajlandó konkrét ígéreteket tenni, azon kívül, hogy megesküdött, nyitott lesz az esetek kezelését illetően.

„Mi volt a célja ennek a meghallgatásnak, ha fogalmunk sincs arról, hogy mit gondol bármiről is?” – tette fel a kérdést Illinois állam demokrata szenátora, Dick Durbin.

A kinevezéshez szükséges szavazatok már megvannak

A bizottság elnöke, a dél-karolinai republikánus szenátor Lindsey Graham ugyanakkor csak méltatni tudta Barrettet.

„Nem tudnak semmilyen módon meggyőzni arról, hogy Amy Coney Barrett bármilyen ésszerű képesítési normát alkalmazva ne felelne meg” – mondta Graham.

A republikánusok azt mondták, hogy már rendelkeznek a Barrett kinevezéséhez szükséges szavazatokkal, csak azt tették, amit a demokraták is tettek volna, ha többségben lennének.

A cikk az AP és a Reuters tudósításai felhasználásával készült.

XS
SM
MD
LG