Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Covid-19 – 103 magyar elhunyt, még mindig nincs döntés Amerikában, kopaszsággal tiltakozó nők


Száz fölé emelkedett a napi Covid-halálozások száma Magyarországon; tart a szavazatszámlálás Amerikában és elhunyt Szőcs Géza költő, politikus, korábban a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetője.

Covid-19: rekordszámú elhunyt Magyarországon

Első alkalommal a járvány kitörése óta száz fölé emelkedett Magyarországon az egy nap alatt elhunytak száma. A legfrissebb, péntek reggeli adatok szerint 103 ember veszítette életét 24 óra alatt, a friss fertőzöttek száma 4709. A részleteket itt olvashatja el.

Intenzív tesztelési programba kezd Budapest. Az iskolai dolgozók koronavírus-szűrésétől a fővárosi vezetés azt is várja, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mekkora a baj. Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok a 24.hu-nak a többi között arról beszélt, hogyan oldják meg a mintavételt a fővárosban.

A Down-szindrómások tízszer akkora eséllyel halnak bele a koronavírus okozta betegségekbe, emellett majdnem ötször akkora eséllyel kerülnek kórházba egy brit felmérés szerint. A magyarországi Down Alapítvány elnöke számos más nehezítő körülményről is beszélt a Szabad Európának.

Amerikai választás – még mindig nincs döntés

Magyar idő szerint péntek délelőtt is tart még a szavazatok összeszámlálása több csatatér-államban az amerikai elnökválasztáson. A demokrata jelölt, Joe Biden esélyei egyre jobbak a végső győzelemre, közben ellenfele, Donald Trump jelenlegi elnök példátlan és megalapozatlan állításokkal támadta az ország demokratikus folyamatait.

Ha a legfrissebb adatok érdeklik államokra lebontva, akkor folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Megegyeztek Brüsszelben a jogállami mechanizmusról. "Először hoztunk létre egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy hagyjon fel olyan kormányok finanszírozásával, amelyek nem tisztelik az értékeinket, például a jogállamiságot”- fogalmazott az egyik uniós törvényhozó. A döntés nem kedvez a magyar kormánynak, mely ellen indult eljárás uniós normák megsértése miatt.

Fejüket kopaszra borotválva tiltakoznak a kazah nők

Összeomlott az újabb karabahi tűzszünet is, és mindkét fél polgári és katonai célpontok elleni támadásokkal vádolta meg a másikat. A nagyhatalmak közvetítése ellenére úgy tűnik, hogy a felek egyelőre nem akarnak tágyalóasztalhoz ülni.

Kopaszra borotválták a fejüket kazah nők a politikai szabadságért. A közösségi oldalukra feltöltött videókon (itt nézheti meg összefoglalónkat magyar felirattal) leborotválják a hajukat, miközben szólásszabadságot és demokráciát követelnek hazájuknak.

Az iskoláskorú gyerekek helytelen táplálkozása akár 20 cm magasságkülönbséget is eredményezhet felnőtt korban – derül ki a BBC által közzétett tanulmányból. Tavaly a 19 évesek között a legnagyobb átlagmagasságot Hollandiában mérték (183,8 cm), míg a legalacsonyabbak a kelet-timori fiatalok voltak (160,1 cm).

Végül arról, hogy 67 éves korában elhunyt Szőcs Géza. A Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar költő, politikus, a Magyar PEN Club múlt héten került kórházba. 1989-1990-ben a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetőjeként dolgozott.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG