Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb intézményekben kezdődik országos koronavírus-tesztelés Magyarországon


Pozitív koronavírus-gyorsteszt az Országos Mentőszolgálat egyik alkalmazottjának kezében az óbudai OMSZ Pók utcai szűrőbusznál 2020. november 13-án.
Pozitív koronavírus-gyorsteszt az Országos Mentőszolgálat egyik alkalmazottjának kezében az óbudai OMSZ Pók utcai szűrőbusznál 2020. november 13-án.

Pénteken már elkezdték az országos tesztelést, elsőként a szociális intézményekben. Most jönnek az iskolák, az egészségügyi intézmények. A részvétel ezúttal is önkéntes.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendelt el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel.

Pénteken elsőként a szociális intézményekben kezdték az önkéntes tesztelést, amit most az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is elkezdenek. A miniszter bejelentése szerint az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Összesen 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk, ezért ezer kétfős csapatot alakítottak, amelyek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

A kormány elképzelése szerint a csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek.

Több önkormányzat, így a főváros is korábban lépett

Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, Karácsony Gergely főpolgármester november 4-én jelentette be, hogy százezer antigén gyorstesztet szerez be a főváros, elsősorban az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók, főként a pedagógusok és az oktatásban dolgozók tesztelésére szánja. Önkéntes alapon, ingyenes tesztet biztosítanak a budapesti tanárok és iskolai dolgozók számára is.

A százezerből ötvenezer tesztet lakosságarányosan szétosztanak a kerületi önkormányzatok között, hogy ebből biztosítsák a kerületi oktatási intézményekben dolgozók önkéntes tesztelését.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG