Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tesztelik a szociális intézmények és az iskolák dolgozóit, 12 millió vakcinát kötöttünk le eddig


Pozitív koronavírus-tesztet tart a kezében az Országos Mentőszolgálat munkatársa a mentőszolgálat óbudai szűrőbuszában 2020. november 13-án.
Pozitív koronavírus-tesztet tart a kezében az Országos Mentőszolgálat munkatársa a mentőszolgálat óbudai szűrőbuszában 2020. november 13-án.

A tesztelést holnap kezdik a szociális intézmények dolgozóin, hétfőtől pedig az oktatási intézményekben dolgozóknál is elkezdik - mondta a kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen született döntéseket ismertetve jelentette be, hogy pénteken kezdődik a szociális intézmények dolgozóinak heti tesztelése országszerte, az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben pedig hétfőtől kezdik el ugyanezt. A tesztelés önkéntes és ingyenes lesz, összesen 15 ezer helyen 191 ezer embert érint és a kormányhivatalok szervezésében kétfős csapatok végzik majd, amelyekben orvostanhallgatók is részt vesznek.

Több mint 12 millió adag vakcina

Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány eddig több mint 12 millió adag koronavírus-elleni vakcinát között le:

  • az AstraZeneca vakcinájából hat és félmillió adagot, azaz 3,2 millió embernek elegendőt (ezt a vakcinát kétszer kell beadni a védettséghez),
  • a Janssen amerikai vállalatnak harmadik engedélyezési fázisban lévő vakcinájából több mint 4 millió adagot,
  • a Pfizer 94 százalékos oltóanyagából 4 millió 439 ezer adagot.

Amint lesz rá lehetőség, Magyarország meg is rendeli ezeket a készítményeket, ezek összesen több mint 36 milliárd forintba kerülnek, és ebben nincsenek benne az orosz és a kínai vakcinák.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány jövő szerdai ülésén értékeli az eddigi szigorítások eredményét, és szigorít, ha arra szükség lesz. A miniszter azt mondta, hogy az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén kifejezetten rosszak a fertőzési adatok, ezért az ingázóktól fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek a szakemberek.

A legutóbbi adatok szerint az elmúlt 24 órában 4 512 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon és 92 újabb halálos áldozata van a vírus okozta betegégnek.

XS
SM
MD
LG