Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid: a halálozások az elmúlt három napban rekordot döntöttek Magyarországon


Ezen a vonaton evakuáltak ukrán állampolgárokat Lettországból a koronavírus-járvány miatt, Kijev, 2020. március 23.
Ezen a vonaton evakuáltak ukrán állampolgárokat Lettországból a koronavírus-járvány miatt, Kijev, 2020. március 23.

Magyarországon a hivatalos vasárnapi adatok szerint 24 óra alatt 6697 új megbetegedést regisztráltak, és elhunyt 162 ember a koronavírus-járvány következtében. A napi új esetszám csak egyszer volt a mainál magasabb, az áldozatok száma is alig csökkent vasárnap. Hétfőn döntenek a karácsonyi lezárásokról.

A koronavirus.gov.hu-n közzétett reggeli adatok szerint vasárnap reggelre 162 koronavírusos beteg halt meg, és az elmúlt 24 órában újabb 6697 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az azonosított fertőzöttek száma ezzel 250 278-ra nőtt Magyarországon, az elhunytaké 5868-ra emelkedett. Kórházban 7709 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn várható döntés

A halálozások az elmúlt három napban rekordot döntöttek, pénteken 189, szombaton 193 halálos áldozatot jelentettek. Enyhén csökkent azonban november 29-e óta az új esetek száma. Az esetszámokkal kapcsolatos adatok pontatlanok lehetnek, elsősorban a tesztkapacitás végessége miatt, ez alapján szakértők szerint a fertőzések száma jóval nagyobb leheta közölt adatoknál.

A magyar kormány várhatóan hétfőn dönt arról, milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, és milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre. A hivatalos kormányzati tájékoztató szerint „a járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések”, például a halasztható műtéteket felfüggesztetése, és újabb kórházak, kórházi ágyak kijelölése a koronavírusos betegek kezelésére.

Némi enyhülés Európában

A világon eddig összesen 65 862 427 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 518 096, a gyógyultaké 42 306 873 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

A világ legtöbb országában, az elmúlt néhány hétben már csökkenő tendenciát mutatott az új napi esetszám, ebből a szempontból kivételt jelent az Egyesült Államok, Oroszország és Németország.

Az Egyesült Államokban 14 581 336 fertőzött volt eddig a napig, és 281 173-an haltak meg. Oroszországban 2 410 462-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 42 228-ra. Németországban 1 183 640 a fertőzöttek száma, 18 839 a halottaké, 852 580-an meggyógyultak.

Csehországban enyhítettek az intézkedéseken

Európán belül Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban volt eddig a legtöbb fertőzés, úgy tűnik, mindhárom országban október végén-november elején volt a járvány csúcsa. Szombaton Franciaországban 13 ezer, Olaszországban 21 ezer, Spanyolországban 8700 új esetet regisztrátlak. A halálos áldozatok száma Olaszországban viszonylag magas (662) volt szombaton, Franciaországban és Spanyolországban viszont nagyságrendben a magyar adatokhoz állt közel (151, illetve 214 áldozat).

A közép-kelet-európai régión belül korábban Csehország számított a legnagyobb gócpontnak, ám itt is jelentősen csökkentek a fertőzésszámok a november eleji csúcs óta: november 4-én egy nap alatt több mint 15 ezer fertőzést regisztráltak, a december 5-i esetszám már csak 1772 volt; szombaton 46-an haltak meg koronavírus miatt Csehországban.

December 3-án már kissé enyhítették is a korlátozásokat, megszűnt például az éjszakai kijárási tilalom, ismét kinyithatnak az éttermek és a nem létfontosságú üzletek, és megtarthatják a karácsonyi vásárokat. Maga a járványügyi vészhelyzet azonban érvényben marad, ennek részeként továbbra is kötelező a maszkviselés, és az iskolások részben távoktatásban tanulnak.

Újév körülre ígér oltást a német kormány

A napokban néhány országban már engedélyezték a koronavírus elleni védőoltás használatát. Az első, tömeges oltási program várhatóan az Egyesült Királyságban indul el, ahol pénteken nyilvánították biztonságosnak az egészségügyi szervek a Pfizer és BioNTech cégek által kifejlesztett oltóanyagot.

A vakcinát az Európai Unió engedélyeztetési hatósága is vizsgálja, és várhatóan december végén engedélyezik. A hétvégén a német egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az újév körül már elkezdhetik az oltások beadását.

A német-amerikai fejlesztésű vakcinán kívül Oroszországban engedélyezték egy saját fejlesztésű védőoltás használatát. Tovább folynak a vakcinafejlesztések Kínában is, az ázsiai országban, vasárnapi hírek szerint több mint egymillió ember kapott már a kísérleti védőoltásból, de ennek hatékonyságáról egyelőre nem közöltek adatokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG