Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid-19 - előkelő helyen a listán, amin inkább rajta sem lennénk


Mentők gyakorlatoznak és visznek egy feltételezett koronavírusos beteget a Kútvölgyi úti kórházba Budapesten, 2020. augusztus 27-én
Mentők gyakorlatoznak és visznek egy feltételezett koronavírusos beteget a Kútvölgyi úti kórházba Budapesten, 2020. augusztus 27-én

Napokon belül döntenie kell a korábban lazítást emlegető magyar kormánynak arról, milyen járványügyi intézkedésekkel megy neki a karácsonynak. Csak három ország előzi meg Magyarországot a halálozási listán Európában. A szakemberek azt mondják, további szigorításra lenne szükség.

Magyarország a 4. a halálozási listán Európában

Az elmúlt 14 nap nemzetközi járványügyi adatai szerint Magyarországon a negyedik legrosszabb a helyzet Európában. 100 ezer főre 19,9 haláleset jut. Csak Bulgária (26,5), Szlovénia (23,4) és Liechtenstein (20,8) előz meg minket.

Naponta dől meg a halálozási rekord Magyarországon

Egyre drámaibbak a hazai járványügyi adatok. A péntek reggel közölt számok szerint az elmúlt 24 órában 6212 újabb fertőzött vált ismertté, velük átlépte a 238 ezret itthon az igazolt koronavírusosok száma. 20 órán belül 189-en haltak meg a vírus okozta betegségekben, és nem csak idősek és krónikus betegek vannak az elhunytak között.

A kormány lazítana, a szakemberek nem

Korábban arról beszélt Orbán Viktor és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, hogy a kormány lazítana a járványszigoron az ünnepek alatt. Három hete egy interjúban a TV2-n a kormányfő azt mondta, azt reméli, hogy “más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a karácsonyi ünnepet szabadabban lehet megünnepelni, mint ahogyan most élünk” , de csak később lehet megmondani, lesz-e mód a 10 fősnél nagyobb családi ünnepre.

Péntek reggel a Kossuth rádióban már úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy tudományos tanácsadói jelenleg minden lazítást mereven elleneznek. Egyikük, Merkely Béla a Józsefvárosban működő Semmelweis Egyetem rektora a kerületi lapnak adott interjúban nem zárta ki, hogy a mostaninál is nagyobb szigorítások jöhetnek, mert mint mondta, az egészségügyi dolgozók teherbírása is véges.

Magyarországon már minden kórházban kezelnek koronavírusos betegeket. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ugyanakkor az összes helyen rendelkezésre állnak a kapacitások, köztük lélegeztetőgépek, gyógyszerek és szakemberek, hogy a legjobb ellátást biztosítsák a kórházba kerülőknek.

A járványügyi adatokból mindenesetre az látszik, hogy egyelőre nem enyhül a nyomás az egészségügyi rendszeren, és Gulyás Gergely miniszter arról beszélt a legutóbbi kormányinfón, hogy a szakemberek éppen decemberre várják a járvány tetőzését Magyarországon.

Az utolsó tájékoztatás szerint hétfőn kiderül, milyen szabályokkal készül a kormány a karácsonyra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG