Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sikeresen dokkolt a holdkőzet-mintákkal a kínai űrszonda


Ezen a fotón látható, hogy a Csang'o-5 kínai űrszonda leszállt a Hold felszínére. 2020. december 1.
Ezen a fotón látható, hogy a Csang'o-5 kínai űrszonda leszállt a Hold felszínére. 2020. december 1.

Sikeresen csatlakozott a Hold körül keringő űrhajóhoz az a kínai űrszonda, amely korábban a Hold felszínéről gyűjtött kőzet- és talajmintákat.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) jelentése szerint december 6-án sikerrel dokkolt a Chang'o-5 kínai holdjáró robotja az égitest körül keringő orbiterhez.

A begyűjtött kőzetmintákkal december 3-án szállt föl a Holdról a Csang'o-5 kínai űrszonda a CNSA közlése szerint. A Hszinhua hírügynökség szerint ez volt az első alkalom, hogy egy kínai űrszonda egy földönkívüli égitestről sikeresen felszállt, és először teljesített dokkoló műveletet az űrben.

Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszonda leszállóegysége kedden érkezett az égitestre, hogy kőzet- és talajmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagykiterjedésű lávamezőn. A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

Ezek a legfrissebb kőzetminták a Holdról több évtized eltelte után, az Egyesült Államok és az egykori Szovjetunió több missziója óta. Korábban az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon, 2019 januárjában pedig a Csang'o-4 a Föld kísérőjének távol eső oldalán szállt le, elsőként a világon. A hadsereg alá tartozó kínai űrprogram vezetői azt remélik, hogy 2022-ben már embereket is vinnének a Holdra.

A DPA és az MTI tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG