Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

70 ezer adag vakcina érkezett, ismét kétezer közelében a fertőzésszám


A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója koronavírus elleni oltóanyagot kap, 2020. december 27-én.
A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója koronavírus elleni oltóanyagot kap, 2020. december 27-én.

6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen. 70 ezer adag oltóanyagot tartalmazó vakcina-szállítmány érkezett szerda reggel Magyarországra.

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 beteg, így az elhunytak száma 9429 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 144 234 fő, az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen.

A második vakcina-szállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.

70 ezer adag vakcina érkezett

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. A második, 70 ezer adag oltóanyagot tartalmazó vakcina-szállítmány szerda reggel érkezett Magyarországra, és az eddigi öt kijelölt kórházi oltópont mellett a többi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.

Az oltóanyagokat tartalmazó konténert a repülőtérről egy raktárbázisra szállítják, ahol szortírozzák és továbbítják 21 oltópontra, több fővárosi és vidéki kórházba. A vakcinák olyan dobozokban érkeztek, amelyek képesek mínusz 60 és mínusz 90 fok közötti tárolási hőmérsékletet biztosítani nekik tíz napig.

Miután az ampullákat kiveszik a dobozokból és felolvasztják, öt napig lehet tárolni az oltóanyagot 2-8 fok közötti hőmérsékleten. Egy ampulla tartalma öt oltásra elegendő. Az oltás maga körülbelül fél órát vesz igénybe. Először kikérdezik a beoltandókat az egészségi állapotukról, ki kell tölteniük egy engedélyező nyilatkozatot, majd karba megkapják az oltást, amit egy rövid megfigyelés követ. A szakemberek tapasztalatai eddig jók, jelentős mellékhatást senkinél sem tapasztaltak - hangzott el.

Már félmillió fölött az oltásra regisztráltak száma

598 ezerre nőtt a koronavírus elleni oltásra regisztrálók száma – közölte Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba tájékoztatása szerint a vakcinainfo.gov.hu hivatalos internetes oldalon már 462 ezren jelezték igényüket, 136 ezer állampolgár pedig postai úton küldte vissza a regisztrációs lapot.

Az oltás önkéntes, az államtitkár szerint ezért is fontos, hogy a hatóságok tudják, kik szeretnének élni a lehetőséggel, így fel tudják venni velük a kapcsolatot. Akik regisztrálnak, igény esetén rendszeres tájékoztatást kapnak az oltási program fejleményeiről.

Tényleg fertőzőbb lehet az új vírusmutáció

Igazolódni látszik az az elmélet, hogy a B117 névre hallgató új variánsa könnyebben fertőz, ezért gyorsabban terjedhet. A tudósok azt tapasztalták, hogy az új mutáció azokon a területeken is növekvő tendenciát mutatott, ahol a régebbi változatok esetszáma csökkent.

Dr. Michael Kidd, az egyik birminghami kutatóállomás munkatársa elmondta, hogy csapata 641 tüneteket produkáló fertőzöttet vizsgált meg, és arra jutott, hogy az új variánssal fertőzött emberek 35 százalékánál nagy számban jelen volt a vírus a vérükben, míg a régebbi variánsoknál ez csak 10 százalék volt. A publikáció még nem esett át szakmai bírálaton.

„Nagyon úgy tűnik, hogy az új variánssal fertőzött emberekben nagyobb mennyiségben van jelen a vírus, és ez természetesen azt jelenti, hogy könnyebben adják át is más embereknek” – mondta Kidd, aki figyelmeztetett, hogy ezek még csak előzetes adatok.

A London School of Hygiene and Tropical medicine kutatói arra jutottak, hogy az új mutáció 56 százalékkal lehet fertőzőbb az eddigieknél.

Készült a Guardian tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG