Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jön a Rutube: versenytársat kapna a YouTube Oroszországban?


Kép egy YouTube klipből. A felirat azt mondja: "Oroszország Putyin nélkül?". 2012. március 2.

Nemzeti alternatívát hívna életre az orosz médiahatóság. Szerintük erre azért van szükség, mert az amerikai videómegosztó-óriás cenzúrát alkalmaz.

Nem csak korlátozná a YouTube-ot, hanem orosz alternatívát is adna a médiahatóság, a Roszkomnadzor. December 23-án nemcsak az „idegen ügynökökre” vonatkozó, hanem az internet korlátozásáról szóló törvényt is átvitték az orosz parlament alsóházán. A módosító elsősorban a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot korlátozná. A Roszkomnadzor korlátozhatja vagy blokkolhatja az olyan internetes csatornákat vagy kiadványokat, ahol "diszkriminálják az orosz médiát".

YouTube=Rutube?

Rutube néven indítaná el az amerikai videómegosztó orosz versenytársát a médiahatóság. A Roszkomnadzor elismeri, hogy "közvetlen versenytársának hiánya miatt Oroszországban a YouTube továbbra is pótolhatatlan". Ugyanakkor szerintük a YouTube cenzúrázza a tartalmat, ezért szükség van egy alternatívára, amely csökkentené az oroszok függőségét a külföldi közösségi oldalaktól.

A médiaszabályozó a Rutube-ban látja a jövőt, a streaming oldal 100%-os részesedését az állami irányítású földgázipari óriás leányvállalata, a Gazprom Media szerezte meg. A Gazprom Media Oroszország vezető médiacége, több televíziós csatornát, rádióállomást és újságot is tulajdonol.

Visszavágó

A médiahatóság éppen azon a napon jelentette be a hírt, amikor az orosz büntetésvégrehajtás ultimátumot adott a megmérgezett Kreml-kritikus aktivistának, Alekszej Navalnijnak. A politikus jól kihasználta a YouTube lehetőségeit a tájékoztatásra, az önmagukat leleplező FSZB-s ügynökkel történt beszélgetést is itt osztotta meg, és a videót több mint 20 millióan látták már.

Putyin elnök két évtizedes hatalmon maradását részben annak köszönheti, hogy a Kreml irányítja az ország fő televíziós csatornáit. Ugyanakkor az országon belüli információáramlás feletti kontrollja nagyban csökkent a külföldi közösségi portálok megjelenésével, mivel egyre több orosz fordul a Facebookhoz, YouTubehoz, Twitterhez vagy éppen az Instagramhoz.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG