Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Facebook-klón lehet a magyar jobboldal szabadságharcának új állomása?


Egyszerű a regisztráció a Hundubra
Egyszerű a regisztráció a Hundubra

Új magyar közösségi oldal indult, ahol megférnek azok a nemzeti radikális oldalak is, amiket a Facebook rendre töröl. Az alapítók szerint a szólásszabadság miatt indult az oldal, Hadházy Ákos viszont már a Facebook betiltását vizionálja.

“Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia és a mögötte álló szereplők uralják majd az életünket és gyerekeink életét” – írta Varga Judit magyar igazságügyi minisztera Facebook-oldalán december 16-án egy bejegyzésben, amelyben azzal vádolta meg a Facebookot, hogy szándékosan csökkentette az oldala elérését, miután a közösségi oldalak a politikára gyakorolt hatásáról írt.

Világszerte és Magyarországon is számos kritika érte már a nagy technológiai cégeket, hogy túl nagy befolyásuk van a közbeszédre, miközben nem a demokratikus elvek, hanem az üzleti érdek alakítja a működésüket. Ezek között a kritikák között van olyan, amit pártállástól függetlenül mindenki többé-kevésbé jogosnak tart. Van azonban egy vitatott elmélet is, miszerint a Szilícium-völgy nagyvállalatai tudatosan cenzúrázzák a jobboldali, konzervatív tartalmakat, és az Egyesült Államokban a demokrata félnek, Európában pedig a baloldali és liberális üzeneteknek kedveznek.

Az amerikai elnökválasztáson is slágertéma volt

„Semmilyen intézkedést nem hoztunk ezzel a Facebook-oldallal kapcsolatban” – válaszolta a Facebook, amikor a hvg.hu rákérdezett, hogy tényleg hozzányúltak-e Varga Judit Facebook-oldalához. A tengerentúlon is, a 2020-as amerikai elnökválasztás alatt a republikánusok rendre azzal vádolták meg a Twittert és a Facebookot, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt (azóta megválasztott elnök) szekerét tolják, sőt, kevesebb mint egy héttel a választás előtt, még egy szenátusi meghallgatásra is beidézték a nagy techcégek vezetőit.

De a választás után is sokan támadták a Twittert, amiért megjelölte és időnként elrejtette Donald Trump elnök azon bejegyzéseit, amelyekben – minden bizonyíték nélkül – azt állította, hogy választási csalás történt. A jobboldali hangadókúgy próbálták meg beállítani a dolgot, hogy ideológiai alapon korlátozott egyes tartalmakat a közösségi oldal, és ez a gondolat a magyar kormánybarát sajtóban is megjelent.

Jobboldali menedék orosz vizeken

De vannak, akik egyenesen a zászlajukra tűzik, hogy őket „üldözi” a Facebook, a Mi Hazánk Mozgalom minden adandó alkalommal felhozza, hogy állításuk szerint nem szabad leírni Toroczkai László, a párt elnökének a nevét a közösségi oldalon. Mások olyan alternatívákat keresnek, mint a magyar jobboldali radikálisok között népszerű titkosított üzenetküldő Telegram, vagy a VKontakte orosz közösségi oldal, ahol jóval lazábbak a moderálási elvek.

A Telegram nem közösségi oldal, sokkal inkább egy csoportos chatként, vagy fórumként üzemelő platform, nincs rajta tartalmi felügyelet, ezért népszerű azok körében, akik olyan üzeneteket akarnak terjeszteni, amit a nagy közösségi oldalak következetesen tiltanak, mint például a Holokauszt-tagadás, a közösségi elleni izgatás vagy az erőszakos cselekedetekre történő felhívás. Ráadásul meg van az előnye, hogy a jelen tudomásunk szerint nem lehet lehallgatni a programon keresztül bonyolított kommunikációt, ezért az iszlamista radikálisok vagy a német szélsőjobboldali terrorsejtek is egyformán kedvelik.

A magyar kormány is több kontrollt szeretne a Facebook fölött

De nem csak a periférián megbújó szélsőségesek, hanem a magyar kormány is többször kifejezte már az elégedetlenségét azzal kapcsolatban, hogy nincs beleszólása a Facebook moderálási elveibe (nálunk az angolszász nyelvterületen fő politikai csatornának számító Twitter nem annyira népszerű). Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke augusztusban egyenesen azt javasolta, hogy a magyar hatóságoknak legyen joga felülbírálni a közösségi oldal döntését, ha azok törölnek egy oldalt.

De Varga Judit igazságügyi miniszter is ismét felvetette a cikk elején említett bejegyzésében, hogy „sok teendője” van még a magyar kormánynak a közösségi médiával. „Azért hoztuk létre az Igazságügyi Minisztériumban a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy minden az online/digitális térben tapasztalható kérdést, anomáliát megvizsgáljunk és szükség esetén javaslatot tegyünk a jogszabályi környezet megváltoztatására …” – írta a miniszter, aki szintén azzal érvelt, hogy többek között a „szólásszabadság védelme” miatt lenne szükséges az állami beavatkozás.

Facebook-klón lehet a következő lépcsőfok?

„Válaszul a Facebook folyamatos és indokolatlan cenzúrájára, új közösségi hálózatot alapítottak Magyarországon” – jelentette be a nagy hírt a kormánybarátként jellemezhető Magyar Nemzet. A Hundub névre keresztelt oldal ügyvezetője, Pál Csaba azt mondta az újságnak, hogy az iWiW (a Facebook előtt piacvezető magyar közösségi platform) szolgált példaként a Hundub kialakításakor, és a fő elv az oldalon a a szólás- és véleményszabadság.

A Hundubra másodpercek alatt regisztrálhat az ember, nem szükséges megadni a valódi nevünket, és az email-címünket sem ellenőrzi a rendszer. Az oldalra belépve feltűnő, hogy a dizájn, a menürendszer és a menüpontok nagyon hasonlít a Facebook utolsó ráncfelvarrását megelőző verziójára.

Anonymus és Bayer Zsolt

Ha nincs profilképünk, akkor a V mint vérbosszú című filmből híressé vált Guy Fawkes-maszk stilizált változatát teszi be a rendszer képnek. Ez a szimbólum a saját bevallásuk szerint a szólás- és véleményszabadságért, illetve a zsarnokság ellen küzdő, az egyik hírhedt amerikai fórumból kinövő, lazán szerveződő Anonymus mozgalommal vált híressé még a 2000-es években. Ugyanebből a kultúrkörből nőtte ki magát a macskás képekkel operáló teljesen ártalmatlan fősodorbeli mémkultúra, de a fegyveres erőszakig fajuló altright is.

Ha rámegyünk az oldalakra, igen vegyes választék fogad, egyebek mellett például Bayer Zsolt jobboldali publicista rajongói klubja (207 kedvelés) vagy a Romer szélsőjobboldali zenekar oldala (92 kedvelés). Az oldalon az ígéretekhez híven blogok is vannak, itt vegyes a tartalom, de több olyan is akad köztük, amit valószínűleg a Facebookon már nem tűrnének meg, például egy bejegyzés, ami arról szól, hogy a „zsidók ellopták a hatágú csillagot” az indiai kultúrából.

Álhírek és kamunevek: a belarusz állami TV trükkjei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:45 0:00

Amazon-logó és a magyar szélsőjobb

Az oldalon lehetőség van pontokat gyűjteni, amelyekről azt ígérik, hogy később nyereményekre lehet váltani, valamint fizetett hirdetéseket vásárolni is. Érdekes módon ez a menüpont az Amazon logojával van illusztrálva, bár nem utal rá semmi, hogy a cégnek akármi köze lenne az oldalhoz.

Az oldalon egyébként a Vadhajtások nevű kormánybarát üzeneteket megfogalmazó oldal is aktív, nekik olyan bejegyzéseik vannak például, hogy „Ne legyél buzi!”, de Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, valamint a Légió Hungária szélsőjobboldali szervezet is megtalálhatóak a Hundubon. Mindkét oldal megkapta az „Ellenőrzött oldal” címkét, bár nem világos, hogy ez ebben a közegben pontosan mit jelent.

Hadházy: orosz mintára létrehozott ellen-Facebook

Érdekesség, hogy a Hundubon a bejegyzések reakcióihoz egy az egyben átemelték a Facebook reakciógombjait, csak egy plusz opciót tettek hozzá, egy vörös szemet a „Nagy Testvér ezt biztosan tiltaná” címmel.

Egy másik apró furcsaság, hogy a 24.hu hírportálon fizetett tartalomban hirdetik a Hundubot. A támogatott tartalmak olyan cikk hosszúságú anyagok, amelyeket PR-céllal írnak megrendelésre. Önmagában a műfaj teljesen bevett a magyar sajtóban, de mégis érdekes, hogy az ellenzékinek tartott 24.hu-n vásároltak egy ilyen (jellemzően drága) hirdetést a jelek szerint jobboldalhoz köthető közösségi oldal tulajdonosai, főleg annak tükrében, hogy az Index átalakulása után a kormánybarát média össztüzet zúdított a lap tulajdonosára, Varga Zoltánra, aki azt mondta, hogy szerinte a 24.hu lehet a kormány következő „célpontja”.

A december 6-án elindult oldal alapítói egyébként az Azonnali kérdésére azt mondták, hogy saját tőkéből működnek, és a történelmi Magyarország területén élők a célközönségük, valamint az interjúban azt is elárulták, hogy a tiltott önkényuralmi jelképek a Hundubon is tiltva lesznek. Az indulás nem generált túl nagy sajtófigyelmet, viszont a Magyar Nemzetes beharangozó után Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő már egyenesen arról beszélt, hogy a Hundub lehet a magyar Vkontakte, és a Facebook betiltására készülhet a kormány, bár utóbbira semmilyen konkrét bizonyíték nem utal.

Készült a hvg.hu, a die Zeit, a Spiegel, a Magyar Nemzet, a 24.hu és az Azonnali tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG