Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetésektől félnek az amerikai államok Biden beiktatása előtt


A Nemzeti Gárda tagjai gyülekeznek Washingtonban a Capitolium környékén 2021 január 12-én.
A Nemzeti Gárda tagjai gyülekeznek Washingtonban a Capitolium környékén 2021 január 12-én.

Több amerikai állam kormányzója is a Nemzeti Gárda segítségét kérte, és szükségállapotot hirdetett a megválasztott elnök, Joe Biden beiktatásának napjára. Tüntetésekre számítanak ugyanis az állami kormányépületeknél.

A napokban több mint 12 kormányzó kért csapatokat a Nemzeti Gárdától, hogy segítsenek a rendőröknek az állami törvényhozási épületek védelmében.

„Felkészültünk a legrosszabbra, de reméljük, hogy azok, akik demonstrálni szeretnének az állam központjában, békések maradnak, és nem próbálnak meg semmiben kárt tenni” – nyilatkozta a michigani állami rendőrség ezredese, Joe Gasper január 15-én.

A michigani kongresszus előtt két méter magas kerítést állítottak fel, a kormányzói hivatal ablakait pedig bedeszkázták. Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó a Nemzeti Gárda mintegy ezer tagját mozgósította, és drótkerítést építtetett a kaliforniai képviselőház köré.

„Nagyon komolyan vesszük a helyzetet, és jelentős erőforrásokat mozgósítunk a közbiztonság megóvására és a szólásszabadság védelme érdekében” – fogalmazott Newsom egy videóüzenetben. - „Egyértelművé akarjuk tenni, hogy az erőszakot nem fogjuk tolerálni.”

Wisconsin, Ohio, Indiana, Kansas és Pennsylvania kormányzója más állami vezetőkkel egyetemben bejelentette, hogy részben vagy teljesen lezárják a képviselőházaikat. Maryland, Új-Mexikó és Utah kormányzója pedig szükségállapotot rendeltek el.

„Tiszteletben tartjuk a utah-i lakosság alkotmányban garantált jogát a békés gyülekezésre” – fogalmazott egy közleményben Specer Cox, Utah republikánus párti kormányzója. - „De ha az emberek fizikai biztonságát, vagy a kongresszus épületét fenyegetik, akkor meg kell húznunk egy vonalat.”

Óvatosság és biztonsági intézkedések

A középületek őrségét részben a korábbi demonstrációk mérete, részben a vészjelzések miatt erősítik meg. Egyes kormányzók azt mondták, bár még nem tudni, lesznek-e a következő pár napban tüntetések, és ha igen, ezeken mennyien vesznek majd részt, így is indokolt az óvatosság és a biztonsági intézkedések.

Eközben Washingtonban a lezárások miatt kiürült az általában forgalmas városközpont. A Capitoliumot mostanra magas kerítés veszi körül, szögesdróttal a tetején. A város polgármester elmondása szerint a rendőrség megállíthatja és igazoltathatja azokat, akik a beiktatási ünnepség helyszínén belül tartózkodnak.

A rendezvény helyszínéhez tartozik a főváros ikonikus emlékműveinek, köztük a Lincoln és Washington emlékműveknek otthont adó National Mall nemzeti park is, ahol a tömeg általában gyülekezni szokott az új elnökök beiktatási ceremóniáján.

Szintén lezárták a Fehér Ház környékét, csakúgy mint a Potomac folyó hídját, amely összeköti Washingtont és Virginia államot. Washingtonban a Nemzeti Gárda 20 ezer katonája felügyeli a biztonságot, ez a szám akár 25 ezerre is emelkedhet.

Az FBI is figyelmeztetett

Az FBI korábban arra figyelmeztetett, hogy fennáll az erőszakos cselekmények, például fegyveres tiltakozások kockázata, legalábbis az interneten „kiemelkedő mennyiségű”, hasonló tárgyú felhívást talált a nyomozóiroda.

Az FBI eddig közel 200 olyan személyt azonosított, akik a capitoliumi zavargásokhoz hasonló, középületek elleni támadásokat vagy felfegyverzett tüntetéseket szerveztek a Joe Biden beiktatását megelőző napokra. Christopher Wray, a nyomozóiroda igazgatója egy Mike Pence alelnöknek tartott biztonsági tájékoztatón azt mondta, a gyanúsítottakat az interneten közzétett üzenetek alapján azonosították. Wray hozzátette azt is, „hogy mindenki, aki ilyen erőszakos cselekményt tervez, számíthat az FBI látogatására”.

A biztonsági intézkedésekkel az olyan erőszakos jeleneteket szeretnék elkerülni, mint amilyenek január 6-án, Washingtonban zajlottak le. Akkor Donald Trump elnök támogatói megrohamozták az amerikai Capitolium épületét, így próbálva megakadályozni Joe Biden választási győzelmének végső hitelesítését. A zavargásban öt ember halt meg.

Rendhagyó beiktatási ceremónia

Biden beiktatási ceremóniáját már a Capitolium január 6-i ostroma előtt is a szokásosnál szerényebbre tervezték a koronavírus miatt. A beiktatás eseményeinek egy részét virtuális formában tartják meg.

Virtuális elnöki eskü: Biden rendhagyó beiktatása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00

Biden január 15-én úgy fogalmazott, hogy a szerényebb, több ezer katona és rendőr részvételével zajló ceremónia is egyértelműen megmutatja a világnak, hogy „Amerika visszatér”.

Mint mondta, teljes mértékben bízik abban, hogy a rendfenntartók garantálni tudják „az esemény méltóságát, békéjét és biztonságát”.

Trump a választást követő hetekben alaptalanul állította, hogy a választást ellopták tőle. Hírügynökségek a Fehér Ház egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt írják, hogy a volt elnök január 20-án reggel, saját floridai golfklubjába, a Mar-a-Lago klubba utazik.

Az amerikai Képviselőház január 13-án alkotmányos vádeljárást indított Trumppal szemben lázadásra való buzdítás vádjával, az eljárás várhatóan már Biden hivatalba lépése után, egy szenátusi tárgyalással folytatódik majd.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG