Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij leszállt Moszkvában és el is vitték a rendőrök


Alekszej Navalni és felesége Yulia a seremetyjevói reptéri buszon 2021. január 17-én.
Alekszej Navalni és felesége Yulia a seremetyjevói reptéri buszon 2021. január 17-én.

Sokan attól tartottak, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust már a reptérről elviszik az orosz rendőrök. Navalnij szerint ez lehetetlenség lenne. Előbbieknek lett igazuk.

Alekszej Navalnij gépe leszállt Moszkvában, írja a Moscow Times.

A 44 éves ellenzéki politikus a Pobeda légitársaság gépével érkezett. Eredetileg a Vnukovo reptéren szállt volna le, de végül a seremetyjevói reptéren landoltak, írja a Reuters.

Több száz támogatója várta volna ugyanis a reptéren, közülük többeket letartóztattak a moszkvai rendőrök. Végül az utolsó pillanatban, a légitársaság szerint "technikai okokból" megváltoztatták a landolás helyszínét is.

A rendőrök a vnukovoi reptéren vesznek őrizetbe egy fiatalt, aki Navalnij fogadására jött.
A rendőrök a vnukovoi reptéren vesznek őrizetbe egy fiatalt, aki Navalnij fogadására jött.

Több vidéki városban a rendőrök akadályozták meg, hogy a támogatók útnak indulhassanak Navalnij fogadására.

Oroszország szövetségi büntetés-végrehajtása (FSZIN) bejelentette, hogy keresik a lehetőségét az ellenzéki politikus letartóztatásának. Felmerült az is, hogy a rendőrök már a reptéren letartóztathatják.

Frissítés: Az útlevélellenőrzésnél le is tartóztatták Navalnijt, az ügyvédje nem mehetett vele. Az Interfax hírügynökség szerint a FSZIN is megerősítette, hogy elfogták a a férfit. Hivatalosan nem letartóztatták, hanem előállították és fogva tartják.

Kevesebb mint 24 órával azután, hogy a 44 éves ellenzéki aktivista bejelentette, hogy a hétvégén visszatér Oroszországba, az orosz hatóságok elfogatóparancsot is kiadtak ellene. Arra hivatkozva, hogy Navalnij megszegte a felfüggesztett büntetésének a feltételeit.

Navalnij a moszkvai reptéren 2021. január 17-én.
Navalnij a moszkvai reptéren 2021. január 17-én.

Amikor Navalnij még Németországban felszállt a Moszkvába tartó gépére, nem tartott attól, hogy letartóztatják. "Letartóztatnának engem? Lehetetlen" - válaszolta egy újságírói kérdésre.

A leszállás után, röviddel el előtt is arról nyilatkozott, hogy örül, hogy újra Oroszországban van, és hogy nem hiszi, hogy letartóztatnák.

A FSZIN közleménye szerint "a bírósági határozatig" fogják fogva tartani az ellenzéki politikust.

A világ szerint megmérgezték, Putyin szerint nem

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, tavaly augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt.

5 dolog a Navalnij-ügyről
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:27 0:00

Az eset óta több független laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki politikust egy, a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el. Tavaly november végén az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő és egy állami laboratórium ellen vezetett be szankciókat.

Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin rendelte el a merényletet, Oroszország viszont azt is tagadja, hogy tényleg megmérgezték volna, szerintük nem volt méreg a férfi szervezetében.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG