Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij rizikós lépése: hazatérése mozgósítani tud Putyin ellen?


Alekszej Navalnij és Putyin elnök képmásával díszített maszkokat árul egy boltos egy aluljáróban Szentpétervárott. 2021. január 14.
Alekszej Navalnij és Putyin elnök képmásával díszített maszkokat árul egy boltos egy aluljáróban Szentpétervárott. 2021. január 14.

Vajon forradalmat robbanthat-e ki Oroszországban Alekszej Navalnij hétvégi hazatérése? Az orosz ellenzéki vezetőt a büntetésvégrehajtási hatóság azonnal börtönbe akarja vinni, ahogy leszáll a gépe. Ő viszont arra játszhat, hogy tettével mobilizálhatja az ellenállást. A Szabad Európa munkatársa, Matthew Luxmoore elemzése.

Amikor 1917. áprilisában a hazatérő Lenin ismét orosz földre lépett a petrográdi Finn pályaudvaron, olyan folyamatot indított be, amely átformálta hazáját, és hosszú időre megosztotta a világot. Winston Churchill később egy „járvány bacilusához” hasonlította az első szovjet vezetőt, egy olyan kórokozóra utalva, amely akkor hatol be a testbe, amikor a legtöbb kárt tudja okozni.

Vasárnap egy újabb – potenciálisan forradalmi – személyiség tér haza Oroszországba. Öt hónappal megmérgezése után – amelyet személyesen Vlagyimir Putyin elnök számlájára ír – Alekszej Navalnij visszarepül Moszkvába. Valószínűleg sok híve üdvözli majd, ők augusztus óta várják visszatérését, amikor kómás állapotban Németországba vitték, hogy megpróbálják megmenteni az életét.

Miért tüske Navalnij a hatalom szemében?

Nem valószínű, hogy a Kremlt érdeklik az 1917-tel vonható párhuzamok. Putyin elnök népszerűsége szinte sosem volt ilyen alacsony, a járvány és az olajár zuhanása miatt az orosz gazdaság is visszaesett, és a hatalom gyorsan lesújthat az ellenzéki vezérre. Miért? Mert Navalnij évizedes aktivizmusa során többé-kevésbé sikeresen tudta a hatalom ellen fordítani a közvélemény kiábrándultságát a YouTube-on publikált többmilliós nézettségű tényfeltáró videóival.

Látszanak a jelek Oroszországban. Látszik az elégedetlenség, a nyomor, az érzés, hogy a kormány nem tud semmit ajánlani. A forradalmakkal az a gond, hogy addig nem tudjuk, hogy megtörténnek-e, amíg meg nem történtek” – mondta Sam Greene, a londoni Kings College Oroszország Intézetének igazgatója a Szabad Európának.

Hogyan próbálják ellehetleníteni?

Navalnij régóta ismétli, hogy a Kreml távol akarja tartani. Csütörtökön az orosz büntetésvégrehajtási hatóság közölte: le fogja tartóztatni és börtönbe küldi, mert „megsértette felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit”. Navalnij ugyanis nem jelentkezett be időről-időre az elmúlt év folyamán a hatóságoknál, amelyek szerint nem enyhítő körülmény, hogy egy ideig külföldi kórházban feküdt.

Újabb bebörtönzése viszont azzal járhat, hogy a többszöri fogvatartás nyomán politikai mártírrá válik.

A hatóságok egy sor nyomozást indítottak Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa más tagjai és maga az aktivista ellen is. Sikkasztásokkal vádolják őket, amit határozottan visszautasítanak.

Navalnij helyzete nagyban hasonlít két egymás felé rohanó és elkerülhetetlenül összeütköző vonatra” – írta a Telegramon Tatjana Sztanovaja politikai elemző.

Az aktivista gyors letartóztatása attól is függ, hogy hány támogatója jelenik meg a reptéren. Azt követően, hogy Navalnij bejelentette hazatérését, 24 óra alatt hatezer ember iratkozott fel az üdvözlő tömeget koordináló Facebook-csoportba.

Az ellenzéki vezető támogatói, akiket szűnni nem akaró kampány során zaklattak és tartottak náluk házkutatásokat, még a távoli Szibériából is jelezték, hogy Moszkvába utaznak, hogy üdvözöljék. A Navalnij-hívek azt remélik, hogy ha sokan lesznek, akkor garantálni tudják a biztonságát – feltéve, ha a hatóságok nem tartják távol a támogatókat.

Edzettek vagyunk. Örülünk, hogy vezetőnk, mint egy tündérmese hőse, visszatér a halálból a tiltott földre” – mondta Jelena Lekiasvili, a Navalnij-alapítvány jaroszlávi alkalmazottja, aki támogatók egy csoportjával autóval megy Moszkvába.

Jó taktika-e a gyors hazatérés?

A mérgezésből történt felépülése óta Navalnij folyamatosan azt ígérte, hogy hazatér, elutasítva azokat a híreszteléseket, hogy inkább a nyugati emigrációt választja a hazai börtön és további potenciális támadásokkal szemben.

Az ellenzéki vezér döntését az elsők között üdvözölte Mihail Hodorkovszkij volt mágnás, aki 2003-as letartóztatása után egy évtizedet töltött börtönben, mint mondta koholt sikkasztási vádak alapján. Hodorkovszkij végül elnöki kegyelmet kapott, kiengedték, majd gyorsan külföldre küldték. „Jó ember” – írta a Twitteren Navalnijról. „De kockázatos, amit csinál”.

Egyesek szerint Navalnij azért siet haza, hogy kivédje a távoltartására tett lépéseket, például hogy bevonják az útlevelét. Mások szerint viszont a korai hazatéréssel nem tudja maximálisan a maga javára fordítani a társadalmi elégedetlenséget a szeptemberi parlamenti választások előtt, amikor az ellenzék megpróbálja megtörni a kormányzó Egységes Oroszország párt uralmát.

Azzal, hogy a választások előtt nyolc hónappal korábban tér haza, az ellenzéki mobilizációnak nem sok esélye lehet a politikai változás kikényszerítésére. Májusra, amikor már javában tart majd a kampány, elpárologhat a Putyin-bíráló iránti jóindulat – érvelnek egyes kommentátorok.

Navalnij visszatérése potenciális bomba, de túlságosan siet” – mondta Abbasz Galljamov, egykori Kreml-beszédíró és politikai elemző. „Kulcsfontosságú az időzítés, és nem lenne szabad elvesztegetni egy ilyen értékes lehetőséget”.

Navalnij a Bellingcat segítségével merénylői nyomára akadt

A mérgezést követő hónapokban az orosz kormánnyal szimpatizáló média többféle narratívával próbálta felkavarni a vizet, és kétséget ébreszteni az iránt, hogy a Kremlnek köze volt a merénylethez.

A Kreml például alaptalanul azt állította, hogy Navalnij együttműködött a CIA-vel, Putyin elnök pedig jelentések szerint azt mondta: az aktivista saját magát mérgezte meg, hogy így kapjon figyelmet. Decemberi sajtótájékoztatójánn pedig az elnök megjegyezte: ha tényleg orosz ügynökök akarták volna megölni, „akkor valószínűleg elvégezték volna a munkát”.

"A berlini beteg" - Putyin csak így emlegeti Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Mivel az orosz hatóságok nem voltak hajlandók nyomozást indítani (arra hivatkozva, hogy a németek nem osztották meg velük a bizonyítékaikat), Navalnij csapatára hárult a feladat, hogy kiderítsék, mi is történhetett augusztus 20-án. Ahogy hírt kaptak róla, hogy rosszulléte miatt egy szibériai kórházba vitték, Korrupcióellenes Alapja dolgozói megjelentek a szállodai szobájában, hogy összeszedjenek mindent, ami mérgezésre utaló bizonyíték lehetett. Ezek között volt egy ásványvizes flakon, amelyen később felfedezték a novicsok idegméreg nyomait.

Decemberben Navalnij a Bellingcat nyíltforrásos nyomozócsoporttal együttműködve bizonyítékokat mutatott be, amelyek szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyolc ügynöke hajtotta végre a merényletet. A Kreml megpróbálta elterelni magáról a figyelmet a bombahír nyomán.

Navalnij egy 45-perces audiofelvételt tett közzé, mint mondta, egyik potenciális gyilkosával folytatott telefonbeszélgetéséről. Ebben a férfi fontos részleteket árul el, és látszólag megerősíti, hogy részt vett az ügyetlenül végrehajtott és kudarcot vallott akcióban.

Navalnij: "Tudom, kik akartak megölni"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

A járvány és a gazdasági visszaesés miatt forradalmi a hangulat

Néhány héttel később, január 13-án Navalnij egy Instagram bejegyzésben közölte követőivel, hogy nem volt opció számára, hogy Németországban maradjon.

Soha nem merült fel számomra, hogy nem menjek haza, egyszerűen azért, mert soha nem mentem el. Németországban kötöttem ki, miután egy intenzív ellátást biztosító részlegre kerültem. És ez egy dolog miatt történt: mert meg akartak ölni.

Amikor január 17-én hazatér – hacsak nem akadályozzák meg ebben – egy olyan országot talál majd, amelyben a pusztító járvány nyomán esnek a reálbérek, és a nyomorúságos kormányzati támogatás tovább tüzeli a lakosság tömegeinek haragját. Orosz szociológusok széleskörben idézett júniusi felmérése szerint a Putyint korábban vehemensen támogató oroszok nagy része kezd ellene fordulni, és nő a tiltakozási kedv.

Forradalom előtti állapotban vagyunk. De még a hivatásos forradalmárok sem tudják, hogy mikor is robban ki a forradalom. 1917. áprilisában még Lenin sem tudta. De jött és előidézte” – mondja Abbasz Galljamov politikai elemző.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG