Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Februárban dönt a szenátus, eltiltják-e Trumpot a közügyektől


Donald Trump amerikai elnök integet, majd beszáll a helikopterbe, és elhagyja a Fehér Házat.
Donald Trump amerikai elnök integet, majd beszáll a helikopterbe, és elhagyja a Fehér Házat.

Február 8-ára tűzték ki Donald Trump volt amerikai elnök szenátusi felelősségre vonását az öt halálos áldozatot követelő washingtoni zavargások miatt. Kétséges, hogy itt elmarasztalják, mivel ehhez 17 republikánus szenátor szavazata is kellene.

Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház elnöke hétfőn küldi el a Szenátusnak a határozatot Donald Trump volt elnök alkotmányos felelősségre vonásáról, aki ellen lázadásra való felbujtás miatt indult eljárás. Nem sokkal a január 6-i washingtoni zavargások után a Képviselőház többségi szavazással a felelősségre vonás megindítása mellett döntött, így a Szenátuson múlik, bűnösnek találják-e Trumpot a vádpontban.

Halasztást kértek

Az eljárás azután indult el, hogy január 6-án, miután Trump, aki előtte hetekig hangoztatta valótlanul, hogy ellenfele csalással nyert a választáson, gyújtó hangú szónoklatban ellenállásra biztatta a híveit, majd több száz támogatója megrohamozta a Kapitólium épületét, így próbálva megakadályozni a választás eredményének bejelentését. A zavargásban öt ember meghalt, köztük egy rendőr.

Az alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) az amerikai jogrend speciális eleme, amit az elnök és más választott tisztviselők ellen indíthatnak el súlyos hivatali visszaélés esetén. Az eljárás célja elsősorban a hivatalban lévő elnök elmozdítása, azonban a Trump elleni eljárás januárban, nem sokkal mandátuma lejárta előtt indult el, azóta hivatalba lépett az új államfő, Joe Biden. Ilyen esetben az eljárás tovább folytatódik, és ha a volt elnököt bűnösnek találják, eltilthatják a közügyek gyakorlásától.

A mostani felelősségre vonást a Képviselőház tagjai eredetileg korábban elindították volna, szerintük a január 6-án történtek után gyors és szigorú igazságtételre van szükség. Mások, elsősorban a Trumpot elnöknek jelölő Republikánus Párt képviselői viszont azzal érveltek, hogy a tárgyalás február közepéig kellene halasztani, hogy Trumpnak legyen ideje felkészülni. Egyes demokrata párti politikusok szintén a halasztást támogatták, hogy a törvényhozás első ülésein legyen idő Joe Biden minisztereinek megszavazására és néhány sürgető törvény, például a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedéscsomag elfogadására.

A jobboldali szavazók körében még mindig népszerű Trump

Az alkotmányos felelősségre vonást a Képviselőház sima többséggel is elindíthatja, ám ahhoz, hogy a vádlottat bűnösnek találják, a Szenátusban kétharmados szavazattöbbségre van szükség. A demokrata párti szenátorok valószínűleg mind Trump ellen szavaznak majd, de az elmarasztaláshoz 17 republikánus szenátornak is csatlakoznia kell hozzájuk.

Nem valószínű, hogy így lesz: bár Trump magatartását sok republikánus politikus is elítéli, a párt szavazói között továbbra is magas az ex-elnök támogatottsága, ezért ha a szenátorok Trump elítélésére szavaznak, saját népszerűségüket is kockáztatják. Több republikánus politikus azzal érvelt, hogy az eljárás túlságosan megosztó, és hogy egy már megbukott elnök felelősségre vonása fölösleges.

Trump az amerikai történelem legelső elnöke, aki ellen kétszer is elindították az eljárást. A legelsőt még 2019-ben, miután kiderült, hogy Trump elnöki pozícióját kihasználva megpróbált nyomást gyakorolni az ukrán kormányra, hogy indítsanak nyomozást Joe Biden ellen, így segítve Trump újraválasztását. Akkor a republikánus szenátorok szavazatainak köszönhetően Trumpot nem ítélték el.

George W. Bush kormányának volt tanácsadója lesz az ügyvédje

A mostani eljárás során sajtóértesülések szerint Trump ügyvédje Butch Bowers lesz, aki korábban George W. Bush elnök kormányának dolgozott, az igazságügyi minisztérium választójogi szaktanácsadójaként. Bowers szintén dolgozott két dél-karolinai kormányzónak, Nikki Haleynek and Mark Sanfordnak.

Sanfordot Bowers ügyvédként is képviselte, aki ellen 2009-ben a dél-karolinai törvényhozás indított felelősségre vonási eljárást. Sanford ugyanis elismerte, hogy szeretőjével együtt Argentínába utazott, miközben beosztottjainak azt hazudta, hogy túrázni ment az Appalache-hegységbe. Bowers védelme ekkor hatékonynak bizonyult, a tárgyalást berekesztették, és a kormányzó kitöltötte az aktuális ciklusát.

Érdekesség, hogy Bowers egyik korábbi munkaadója sem tartozik Trump támogatói közé: Haley jauár 6-a után azt mondta, Trump tetteihez „nem lesz kegyes az utókor”. Sanford 2018-ban kongresszusi képviselői székért indult, de elvesztette az előválasztást, miután Trump az ellenfele mellett kampányolt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG