Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország további szigorításokat tervez, május végére várják a helyzet javulásának kezdetét


Angela Merkel német kancellár a járványhelyzetről szóló sajtótájékoztatón, 2021. január
Angela Merkel német kancellár a járványhelyzetről szóló sajtótájékoztatón, 2021. január

Németországban további szigorításokat lengettek be, ezzel együtt is leghamarabb május végére várják az "az első pozitív hatásokat" a járványkezelés nyomán. Tovább csökkent Angela Merkel pártjának támogatottsága, míg a zöldek erősödnek egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint. A CDU/CSU népszerűségvesztéséhez hozzájárulhat az is, hogy sokan elégedetlenek a kormány járványkezelésével.

"A következő hetek döntik el, hogy belátható időtávon kontroll alatt tudjuk-e tartani a járványt"

- jelentette be Helge Braun, Angela Merkel kabinetfőnöke a Bildnek.

Bár az év elején Németországban sikerült viszonylag alacsony szinten tartani a fertőzésszámot, március eleje folyamatosan emelkedik a napi új esetszám. Szombaton Németországban a Robert Koch német epidemiológiai intézet adatai szerint 20 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak, mellette 157 koronavírusos halálos áldozatot.

Márciusi napi halálozási járványadatok Németországban és Magyarországon.
Márciusi napi halálozási járványadatok Németországban és Magyarországon.

Braun elmondta azt is, hogy a legtöbb átfertőzés ma a lakásokban történik, és a különböző háztartásokban élő emberek összejárását segíthet megakadályozni az esti kijárási tilalom. Hozzátette, hogy "az első pozitív hatásokat" május 23-tól várják, feltéve, hogy addig folyamatosan sikerül a kormánynak ellenőrzés alatt tartania a járványt. Azt is hozzátette, hogy a németek valószínűleg augusztusól utazhatnak majd.

A kabinetfőnök szerint ehhez további szigorításokra, például teljes esti kijárási tilalomra lehet szükség a vírus által leginkább fertőzött régiókban. Mint mondta, reális veszély, hogy ha nem sikerül visszaszorítani a fertőzést, újabb mutációk alakulhatnak ki, amelyek ellen nem nyújtanak védelmet az oltások.

A szigorítások ott léphetnek életbe, ahol az új esetek száma az előző hét napban meghaladja 100 embert 100 ezer főre vetítve. Az összehasonlítás kedvéért Magyaroroszágon az elmúlt időszakban naponta haladta meg ezt az arányt a a regisztrált új fertőzöttek száma.

Csökken Merkelék támogatottsága

A Kantar vasárnap közzétett közvélemény-kutatása 25 százalékra méri az Angela Merkelt támogató pártkoalíció a kereszténydemokrata CDU és bajor testvérpártja, a CSU támogatottságát.

A közvéleménykutató felmérésein ezzel tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága, március eleje óta két százalékpontot esett. A Reuters elemzése szerint a kormánypártok gyengülése egyértelműen összefügg a koronavírus-járvány sokak szerint elégtelen kezelésével is.

A járvány megfékezésére Angela Merkel a húsvéti szünet meghosszabbítását is javasolta, de ehhez a tervhez nem tudott elegendő támogatást szerezni.

Még nincs meg Merkel utódja

A mostani felmérés és más, hasonló adatokat mutató kutatás alapján nehéz helyzetbe kerülhet a szeptemberi parlamenti választásokon a 2005 óta folyamatosan kormányon lévő CDU-CSU szövetség. Mióta Angela Merkel bejelentette, hogy nem indul újra a kancellári pozícióért, szövetségesei nem tudtak olyan utódot találni, aki kellőképp mobilizálni tudná a választókat.

Alig fél évvel a választások előtt még nem egyértelmű, ki lesz a párt kormányfőjelöltje: Merkel kiszemelt embere, Armin Laschet nem különösebben népszerű a választók körében, és a közelmúltban nyíltan szembekerült a CSU elnökével, Markus Söderrel.

Így továbbra is eldöntetlen kérdés, ki vezetné a jobboldal választási győzelme esetén az új kormányt.

A Kantar friss felmérése alapján a Zöld Párt országszerte a CDU elsőszámú kihívójává vált, már csak két százalék választja el a kormánypárttól. A korábbi második legerősebb párt, a szociáldemokrata SDP 17 százalékon áll. Az SDP a legutóbbi választások után nagykoalíciót alakított Merkelékkel, de elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a következő választáson a zöldekkel próbáljanak kormányt alakítani.

A jelenlegi állás alapján a Bundestagba bejutna még a liberális FDP és a szélsőjobboldali AfD is, mindkét párt támogatottsága 10 százalék körüli. Március eleje óta egy százalékponttal erősödett a szélsőbaloldali Linke párt támogatottsága, amely jelenleg 9 százalékon áll.

Készült a Reuters híreinek felhanszálásával.

XS
SM
MD
LG