Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kétnevű védőoltás: a Janssen gyártotta Johnson & Johnson vakcina


Ígéretesen indult a karrierje a készítménynek, amely az első egydózisos védőoltásként került a köztudatba. A tömeges terjesztésével azonban megjelentek aggasztó hírek is.

Ezt a koronavírus elleni oltást ízlés szerint lehet a Janssen vagy a nagy, amerikai cégre utalva Johnson & Johnson termékének is nevezni. Előbbi ugyanis leányvállalata az utóbbinak. A nevénél érdekesebb azonban, hogy mit tud. A termék adatai és teszteredményei nyilvánosak, az első hírek szerint mindent egybevéve 66 százalékos a hatásossága. 84 százalékkal véd meg a súlyos betegségtől, az enyhébb lefolyású fertőzésekkel együtt számolva jött ki a 66 százalék minden korcsoportra.

Nagy előnye, hogy egy oltás is elég belőle, és 10 dolláros (nagyjából háromezer forintos) piaci árával az olcsóbb oltások közé tartozik. A 40 ezer fős harmadik fázisú teszt során senki nem halt meg, aki kapott az oltásból, illetve az oltás után kezdődő 28 napos időszakban senkit nem kellett kórházba vinni.

A technológia

A Janssen oltása típusát tekintve olyan, mint az AstraZeneca terméke, azaz egy vektoralapú vakcina. A vektor itt azt jelenti, hogy egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.

Az első tervek szerint a havonta 12 millió dózisnyi Janssen termék legyártásába itt is be fog segíteni a Sanofi. A nagy francia gyógyszercégnek ugyanis nem sikerült elég megbízhatóra a saját oltása.

A Janssen oltásai bár kicsit később készültek el, mint a főbb, ellenőrzött versenytársaiké, viszonylag olcsó áruk miatt a fejlődő országoknak is nagy segítséget jelenthetnek. Az ENSZ kapcsolódó programja, a COVAX 500 millió adagot foglalt le ebből a termékből.

Aggályok

A kezdeti optimizmust tompította, hogy a tömeges terjesztéssel együtt aggasztó hírek jelentek meg a mellékhatásokról, és a készítmény alkalmazásának felfüggesztése is felmerült. Néhány esetben vérrögképződést tapasztaltak, és az AstraZeneca hasonló terméke után itt is óvatosabbak lettek a hatóságok.

Hat esetet jelentettek az Egyesült Államokban, ahol már 7 millió adag J&J vakcinát beadtak. Az FDA közlése szerint a vérrögök mind a hat esetben 18 és 48 év közötti nőknél alakultak ki, akik közül az egyik meghalt, egy másik pedig április 13-án válságos állapotba került. Ezután egy időre felfüggesztették a készítménnyel tervezett oltásokat Amerikában, hogy legyen idő az adatgyűjtésre és a pontos értékelésekre.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja, van-e összefüggés a Janssen koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. A magyar kormány is elrendelte a termék vizsgálatát.

Vérrögképződést okoz a Janssen-vakcina?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG