Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírálta az Ukrajna elleni orosz agressziót ünnepélyes beiktatásán az új államfő


Novák Katalin köztársasági elnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, mielőtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én
Novák Katalin köztársasági elnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, mielőtt a díszegység felvonja Magyarország lobogóját az államfő beiktatási díszceremóniáján az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én

Novák Katalin tíz pontban ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. Beiktatási ünnepségén bejelentette azt is, hogy első hivatalos útja május 17-én Varsóba vezet.

Novák Katalin megköszönte a bizalmat, de megszólította azokat is, akik, mint fogalmazott, ma még elutasítóak a személyével szemben és bizonytalanok az alkalmasságát illetően, és akikért szintén felelősséget érez.

Az új államfő minősített felelősségének nevezte, hogy köztársasági elnökként megmutassa, mit jelent számára szülőföldje, a honfitársai és mit gondol „közös életünkről és világban betöltött helyünkről". Mint mondta, ebből a személyes magyar világnézetből következnek majd cselekedetei köztársasági elnökként.

Novák Katalin hosszasan beszélt az ukrajnai háborúról, és tíz pontban foglalta össze álláspontját:

  1. Elítéljük putyini agressziót.
  2. Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.
  3. A magyarok békét akarnak, bár ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető magyarok ellen is vívják.
  4. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
  5. Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok oldalán áll.
  6. Magyarország semmilyen körülmények között nem mond le szuverenitásáról.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.
  8. Nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.
  9. Készek vagyunk közvetíteni a béketárgyalásokban.
  10. Magyarország ragaszkodik az ukrajnai magyarok jogainak biztosításához.

Novák Katalin bejelentette, hogy köztársasági elnökként első hivatalos útja május 17-én a lengyel fővárosba, Varsóba vezet.

„A megbecsülés komfortos érzése"

„Azért fogok dolgozni, hogy mi, magyarok, a meg nem értettség romantikája mellett minél többször tapasztaljuk meg a megértettség és megbecsülés komfortos érzését" – hangsúlyozta az új államfő. Szerinte az elmúlt évtized munkájának eredménye, hogy a magyarok ismét emelt fővel élnek, sajátos magyar nézőpontból, magyar szemmel, a magyar érdekeket szem előtt tartva nézik a világot.

Szerinte meg kell őrizni a nemzeti büszkeséget, ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ne legyen belőle nemzeti gőg, de globalista gyávaság sem.

Novák Katalin emlékeztette az újonnan megalakult Országgyűlés képviselőit, hogy hétfőn miniszterelnököt választ az Országgyűlés, és hamarosan kinevezheti az új kormány tagjait. Mint mondta, Magyarország polgáraként azt várja a végrehajtó hatalom irányítóitól, hogy őrizzék meg a magyar emberek biztonságát.

A beiktatási ünnepségen mások mellett részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az ünnepség nyílt délutánnal folytatódott a köztársasági elnök hivatalában, a budavári Sándor-palotában. Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés, ő a hatodik államfő a rendszerváltás óta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG