Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen: Európai léptékű válságra európai léptékű válasz kell


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. július 20-án Brüsszelben
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. július 20-án Brüsszelben

Az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértse Magyarország vészhelyzeti tervét és a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait. Erről a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen beszélt a Portfoliónak adott exkluzív interjúban.

Mint mondta, az, hogy az Európai Unió rekordidő alatt megállapodott egy ambiciózus közös gázmegtakarítási tervről, egyfelől bizonyítja, hogy széles körű egyetértés van a szolidaritás szükségességéről a tagállamok között, másfelől döntő lépés ahhoz, hogy szembenézzenek azzal a putyini fenyegetéssel, hogy a gázszállítás teljesen leállhat.

Szerinte az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet, mintsem hozzájárulnának a problémák megoldásához, mert ez európai léptékű válság, amelyre európai léptékű választ kell adni.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat.”

Az Európai Bizottság elnöke szerint a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó közös kötelezettségvállalás jelentős, ez segít feltölteni a tárolókat tél előtt. Von der Leyen hangsúlyozta: az uniós gazdaságok olyan szorosan össze vannak kapcsolva, hogy ha az egyik tagországban következne be ellátási zavar, az az uniós gazdaság egészére nézve is káros következménnyel járna.

Mint hangsúlyozta, ezért fontos, hogy minden uniós ország csökkentse a keresletet, növelje a tárolást és kész legyen megosztani a gázt a rászoruló tagállamokkal.

Felkészül az EU a gázszankcióra

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság tagjai világszerte alternatív energiaforrásokról tárgyalnak. Ursula von der Leyen pár napja Azerbajdzsánban járt, és egyetértési megállapodást kötött a déli gázfolyosó bővítéséről.

Eközben közös uniós gáztárolókat hoztak létre, amelyeket november 1-jéig nyolcvan százalékra kell feltölteni a jelenlegi 64 százalékos átlagról. A gázmegtakarítási terv lényege az, hogy augusztus 1. és március 31. között – kezdetben önkéntes alapon – 15 százalékos csökkentési célt tűznek ki a gázfelhasználásra a blokkban; ez a cél súlyos gázhiány esetén kötelezővé válhat. Ez előkészítheti, hogy az Európai Unió szankciókat vezessen be az orosz gázra, bár ez ezen a télen nem valószínű.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG