Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bicskei botrány a jól működő gyermekotthonokra is ráéghet, az egész szakmát megbélyegzik


A bicskei botrány a jól működő gyermekotthonokra is ráéghet, az egész szakmát megbélyegzik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:14:10 0:00

Hetek óta uralja a hazai közbeszédet a kegyelmi botrány. Miközben a parlamenti pártok egymásra mutogatnak, a leginkább érintettek hangját alig hallani, pedig a gyermekvédelmi szakemberek szerint a történet éppen arról szól, milyen elképesztő állapotban van a hazai gyermekvédelem.

Hetek óta uralja a hazai közbeszédet a kegyelmi botrány. Miközben a parlamenti pártok egymásra mutogatnak, a leginkább érintettek hangját alig hallani, pedig a gyermekvédelmi szakemberek szerint a történet éppen arról szól, milyen elképesztő állapotban van a hazai gyermekvédelem, mennyire kiszolgáltatottak benne a gyermekek, és mennyire mellőzöttek az ott dolgozók.

Bihari Ádám évek óta foglalkozik a hazai gyermekvédelem helyzetével, több cikket, videóriportot készített a témában a Szabad Európának is. Legutóbb a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának egyik első áldozata kereste meg kollégánkat, hogy elmondja, mi történt vele. 1990-ben került az intézetbe, abban az évben, amikor a gyermekek szexuális bántalmazásáért 26 évvel később elítélt igazgató. A férfi azt mondta, amikor 13 évesen beadták az otthonba a szülei, már nyílt titok volt, hogy „vigyázni kell János bácsival”.

Bihari Ádám hangsúlyozza: nem szabad általánosítani, nem engedhető meg, hogy azokra az elhivatott nevelőkre, gyermekvédelmi szakemberekre égjen rá az ügy, akik áldozatos munkájukkal életben tartják a gyermekvédelmet.

Cikkek, podcastok a témában:

Ki nem hagyja a legkiszolgáltatottabbakat az út szélén?

Így dőlt rá a magára hagyott gyermekvédelmi rendszer a kormányra

Herczog Mária: Amit ma elvárnak a nevelőszülőktől Magyarországon, az teljesíthetetlen

„Most akkor ilyen a felnőttvilág?” – a bicskei gyermekotthon volt nevelője az áldozatokról és az elkövetőkről

Ha egy döntéshozó váratlanul bemenne egy gyerekotthonba, szégyenkezne – interjú Kuslits Gábor gyerekvédelmi szakemberrel

XS
SM
MD
LG