Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A baloldal fölényes győzelmet aratott a koszovói választásokon


Albin Kurti a választás éjszakáján, Koszovó, 2021. február 14.
Albin Kurti a választás éjszakáján, Koszovó, 2021. február 14.

Elsöprő győzelmet aratott Koszovóban a tavaly bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Vetevendoszje párt. Munkahelyeket és euró-atlanti integrációt ígérnek.

A koszovói baloldali-nacionalista Vetevendoszje (Önrendelkezés) párt vezetője azt mondta, hogy a február 14-ei parlamenti választás egyben népszavazás is volt, amely egy újabb esélyt szavazott meg a pártjának. „Holnap új nap kezdődik. Ez a ma esti nagy győzelem csak egy esély, hogy belekezdjünk a változásba, amit akarunk. Sok munka áll előttünk, mert az ország többszörösen is válságban van” – mondta Albin Kurti a Vetevendoszje vezetője.

Bizalmatlansági indítvánnyal buktatták meg őket

Kurti, akinek kormányát tavaly márciusban egy bizalmatlansági indítvány mozdította el, Vjosza Oszmanival, Koszovó megbízott elnökével tartott közös sajtótájékoztatót, akivel együtt indultak a választáson. Az előzetes eredmények szerint a Vetevendoszje a szavazatok 48 százalékát szerezte meg, a második helyezett Koszovi Demokrata Párt csak 17 százalékot szerzett. A jelenleg kormányzó Koszovói Demokrata Ligára mindössze a szavazók 13 százaléka voksolt, a Szövetség Koszovó Jövőjéért Párt pedig 7 százalékot ért el.

A szavazásra jogosultak 47 százaléka ment el szavazni a Központi Választási Bizottság adatai szerint. Az előzetes eredményekben még nincsenek benne a levélszavazatok, a speciális igényű emberek szavazatai, valamint azoknak a szavazatai, akiknél még igazolni kell, hogy jogosultak voltak a részvételre.

Az euro-atlanti integrációra törekszenek majd

A Vetevendoszje még a fölényes győzelem után sem fog a többségi kormány megalakításához szükséges 61 parlamenti hellyel rendelkezni, így legalább egy párttal koalícióra kell majd lépniük. A párt vezetője azt ígérte, hogy az igazságosságra és a munkahelyekre fognak koncentrálni. Kurti közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt mondta, hogy a Szerbiával való tárgyalások csak a hatodik-hetedik helyen vannak a prioritásaik között.

Koszovó gazdasága már a koronavírus előtt is gondokkal küzdött, többek között a magas munkanélküliséggel. A korrupció és a szervezetbűnözés szintén komoly problémát jelentenek az országban. Koszovó kapcsolata Szerbiával, amelytől 2008-ban szakadt el, továbbra is elég rossz. A szerb erők és a szeparatista helyi albánok között 1998 és 1999 között dúlt háború, amelynek a NATO beavatkozása vetett véget. A két ország viszonyára az Egyesült Államok közvetítésével már történtek kísérletek, de a diplomáciai kapcsolatok normalizálása a tavalyi év folyamán elakadt.

A Kurtival közösen induló Oszmáni pedig arról beszélt, hogy az új kormány Koszovó állami státuszának megerősítésén és az európai, valamint transzatlanti integráció megkezdésén fog dolgozni, ebbe beleértve Koszovó „szilárd barátságát az Egyesült Államokkal”.

Koszovó és Biden fia
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Az ellenzék gratulált, nem vitatják az eredményt

A Koszovi Demokrata Párt (PDK) gratulált a győzelemhez, de azt mondták, nem fognak koalícióra lépni a Vetevendoszjével. „Nagy eltérések vannak a politikai beállítottságunkban, és mi nem kötünk kompromisszumokat a PDK alapértékeivel kapcsolatban” – mondta Enver Hoxhaj, a PDK miniszterelnök jelöltje.

Avdullah Hoti jelenlegi miniszterelnök azt mondta, hogy igen meglepte az eredmény, és teljes felelősséget vállal a Koszovói Demokrata Ligára vereségéért. Hoti szerint a választások rendben zajlottak le, és megfeleltek az európai standardoknak. A parlamentben 20 helyet a kisebbségek kapnak meg, ebből 10 a szerbeké, a szakértők szerint ennek is jelentősége lesz a koalíció megalakításánál.

Készült a Reuters és az AP tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG