Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányválság után választanak Koszovóban


Koszovói albánok sorban állnak, hogy leadhassák szavazatukat a parlamenti választásokon egy pristinai szavazóhelyiségben, 2021. február 14-én.
Koszovói albánok sorban állnak, hogy leadhassák szavazatukat a parlamenti választásokon egy pristinai szavazóhelyiségben, 2021. február 14-én.

Koszovóban a kormányválság miatt előrehozott választásokat tartanak. A vasárnapi szavazáson akár az abszolút többséget is megszerezheti a legnagyobb parlamenti párt, a szociáldemokrata-nacionalista Vetevendosje.

A koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül is szavazhatnak azok a koszovóiak, akik karanténba kerültek a vasárnapi parlamenti választások idejére. Azok, akik személyesen szavaznak, ezt maszkban és biztonságos távolság tartása mellett tehetik meg.

A Koszovóban élő 1,8 millió választópolgár mellett szavazásra jogosult még a koszovói diaszpóra mintegy 100 ezer tagja, akik közül több mint 43 ezren már le is adták levélszavazataikat.

Illegális kormányalakítás

A balkáni országban legutóbb 2019-ben tartottak választást, ám az elmúlt másfél évben a pártok nem tudtak stabil kormányt alakítani. Már a 2019-es szavazás is előrehozott választás volt, amit a korábbi miniszterelnök lemondása miatt kellett kiírni. A tavalyelőtti választások után először Albin Kurti, a szociáldemokrata és albán nacionalista elveket valló Vetevendosje (Önrendelkezés) párt jelöltje alakíthatott kormányt, tavaly márciusban azonban, a belügyminiszter kirúgása miatt saját koalíciós partnere, a jobboldali LDK bizalmatlansági indítvánnyal lemondásra kényszerítette Kurtit.

Kurti bukása után a volt miniszterelnök pártja, akik a legnagyobb parlamenti frakciót alkották, ki is lépett a kormányzó koalícióból. Ennek ellenére akkor még nem írtak ki új választásokat, ehelyett az LDK saját jelöltjük, Avdullah Hoti vezetésével, több, korábban ellenzéki párttal együtt új kormányt alakítottak.

Sokan vitatták, hogy egyáltalán törvényes-e választások nélkül, kizárólag parlamenti szavazással, és a választásokat voltaképpen megnyerő párt kihagyásával kormányt alakítani. Az alkotmánybíróság először jogszerűnek nevezte a kormány megalakítását, tavaly decemberben azonban váratlanul illegálisnak nyilvánították a kormányt felhatalmazó parlamenti szavazást, mivel az egyik képviselőről kiderült, hogy korábban börtönben ült, ezért elvileg nem is indulhatott volna választásokon.

Büntetett előélete miatt nem indulhatott a volt kormányfő

Az alkotmánybíróság döntése alapján új választást kellett kiírni. Úgy tűnik, ennek során már következetesebben alkalmazzák a büntetett előélettel kapcsolatos törvényt, mivel az indulástól ez alapján eltiltottak több országosan ismert politikust is, köztük a volt miniszterelnököt, Albin Kurtit is.

Ennek ellenére, a közvélemény-kutatások alapján várhatóan ismét Kurti pártja, a Vetevendosje szerezheti meg a legtöbb szavazatot a vasárnapi választáson. A felmérések 40-50 százalékra teszik a párt támogatottságát, több mint kétszeresére a legutóbbi eredményének.

Ez akár a többséghez is elegendő lehet, ellenkező esetben viszont ismét koalíciós kormány alakulhat. Elképzelhető, hogy újra feláll a korábban viharos véget ért Vetevendosje-LDK-koalíció, és az is, hogy egyik korábbi fő ellenfelükkel, a jobboldali Koszovói Demokrata Párttal (PDK) együtt alkotnak kormányt.

Feszültebb lehet a szerb-koszovói viszony

Az egyelőre bizonytalan, kit jelölhet majd a miniszterelnöki székbe a Vetevendosje, miután Kurtit az alkotmánybíróság eltiltotta az indulástól. A volt kormányfő korábban a korrupció visszaszorításával kampányolt, valamint azzal, hogy elődjeihez képest keményebb hangot üt meg Szerbiával szemben.

Koszovó 2008-as függetlenedéséig Szerbia része volt, és Belgrád máig nem ismeri el az ország függetlenségét. Avdullah Hoti tavaly szeptemberben együttműködési megállapodást írt alá Alekszandr Aleksandar Vučić szerb elnökkel, amelyben vállalta, hogy Koszovó a következő évben nem folyamodik tagságért semmilyen nemzetközi szervezetben, cserébe Szerbia nem fogja akadályozni Koszovó nemzetközi elismertetését.

A korábbi kormány békülékeny politikájával szemben Kurti és pártja azzal kampányolt, hogy kormányra kerülésük esetén „a Szerbiával való párbeszéd nem lesz a fő prioritásaik között”.

Koszovó és Biden fia
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG