Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Bűnbánó zarándokként" látogat Irakba Ferenc pápa


Ferenc pápa Irakba indul a római Leonardo da Vinci-Fiumicino repülőtérről, 2021. március 5-én.
Ferenc pápa Irakba indul a római Leonardo da Vinci-Fiumicino repülőtérről, 2021. március 5-én.

Négynapos látogatást kezd Irakban pénteken Ferenc pápa. Az utazás előestéjén arról beszélt, hogy "a béke zarándokaként" keresi fel a háborús sebektől vérző muzulmán többségű országot. A látogatás a pápa első útja a koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kitörése óta.

A 84 éves katolikus egyházfő tegnap közzétett videóüzenetében arról beszélt, hogy kész kezet nyújtani "más vallású testvéreinek" és felhívta a figyelmet arra a szenvedésre, amit Irak keresztény közösségei éltek át az elmúlt évtizedek során.

"Nagyon szeretnék találkozni veletek, látni az arcotokat, felkeresni a földet, ahol éltek, a civilizáció ősi és rendkívüli bölcsőjét" – mondta az irakiaknak címezve a pápa. "Zarándokként jövök, bűnbánó zarándokként, hogy megbocsátásért és megbékélésért könyörögjek az Úrhoz a háború és a terror évei után."

Azt mondta, hogy "a béke zarándokaként jövök, a testvériséget keresve, attól a vágytól mozgatva, hogy együtt imádkozzunk és együtt menjünk az úton más vallású fivéreinkkel és nővéreinkkel is."

A látogatás a pápa első útja a koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kitörése óta. Március 8-tól egész sor eseményt ütemezett be magának az egyházfő.

A világ egyik legősibb és legváltozatosabb keresztény közössége

Érkezése előtt üdvözlő zászlókat lehetett látni az arcképével és az arab betűs "Baba al-Vatican" felirattal a fővárosban, Bagdadban és a síita szent városban, Nedzsefben.

Utakat burkoltak és templomokat újítottak fel a pápa tervezett útvonalán, sokat közülük a lerombolt keresztény falvakban.

Irak becslések szerint 300 ezres keresztény közössége az egyik legősibb és a legsokszínűbb a világon. A káld egyház hívei és más katolikusok adják a felét, a többit meg örmény ortodoxok, protestánsok és mások.

A számuk jelentősen csökkent Szaddám Huszein diktátor 2003-as bukása óta, amikor is másfél millióan voltak. A szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam zaklatták és támadták a közösséget, százezreket kényszerítettek menekülésre az országból.

A síita szál

Ferenc pápa a tervek szerint rendkívüli négyszemközti találkozót tart a világtól elvonult Ali al-Szisztáni nagyajatollahhal, aki a világ síita muzulmánjai közül sokak számára a legfőbb vallási hatóság.

Az iraki külügyminiszter, Fuad Husszein szerint a pápai látogatást "a béke, az együttélés és a tolerancia üzenete. Országunknak és az egész térségnek szüksége van erre az üzenetre."

A katolikus egyházfő vizitje egybeesik a koronavírus-járvány tombolásával és az erőszak erősödésével Irakban, a Nyugat támogatását élvező bagdadi kormány harcával a szélsőségesek ellen.

Bagdadnak szorosak a kapcsolatai a szomszédos Iránnal, mely jelentős befolyást gyakorol az iraki síiták jelentős részére.

Sokan aggódnak Ferenc pápa biztonságáért

A koronavírus okán bevezetett korlátozások miatt szigorúan korlátozták a résztvevők számát a pápai eseményeken, és az egyházfő többnyire páncélozott autóban utazik majd.

Irakban biztonságiak ezrei vigyáznak a pápára a látogatás alatt, melyet rakéta- és öngyilkos támadások sora előzött meg. A támadások miatt sokan aggódnak a katolikus egyházfő biztonságáért.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG