Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij visszakerült a büntető kolóniára a börtönkórházból


A képernyőn Alekszej Navalnij az online megtartott bírósági meghallgatáson Petuskiban, 2021. június 7-én
A képernyőn Alekszej Navalnij az online megtartott bírósági meghallgatáson Petuskiban, 2021. június 7-én

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt átszállították a 3. számú börtöntábor (IK-3) börtönkórházából abba a Vlagyimir körzetbeli börtönbe, ahol a bíróság elrendelte a büntetése végrehajtását.

Az IK-3 büntetésvégrehajtási intézet egyik tisztségviselője június 7-én, még Navalnij 2. számú börtöntábor ellen (IK-2) indított perének bírósági tárgyalása előtt azt mondta, hogy a szókimondó Kreml-kritikus visszakerült Pokrov városának azon létesítményébe, ahonnan online videón keresztül részt vesz a meghallgatáson.

Navalnijt áprilisban helyezték át az IK-3 büntetés-végrehajtási intézet kórházába, miközben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy független orvosok vizsgálják meg fájó hátát és zsibbadó végtagjait.

Navalnij április 23-án fejezte be huszonnégy napos éhségsztrájkját , miután civil orvosoknak lehetővé tették, hogy megvizsgálják.

Pert indított a börtöntábor vezetői ellen

A petuski járásbíróság június 7-én tárgyalja Navalnij perét az IK-2 ellen. Navalnij azzal vádolja a börtöntábor igazgatóságát, hogy megsértette a jogait, amikor cikkeket vágott ki a neki küldött újságokból, és megtagadta a hozzáférést a könyveihez.

Navalnijt januárban tartóztatták le, amikor megérkezett németországi gyógykezeléséről, miután Szibériában megmérgezték valamivel, amit tavaly augusztusban az európai laborok Novicsok idegméregként határoztak meg. Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta a mérgezés elrendelésével, ezt a Kreml tagadta.

Februárban egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést egy olyan vád miatt, amelyet Navalnij és támogatói politikai indíttatásúnak neveztek – nevezetesen hogy megszegte az eredeti büntetés feltételeit azzal, hogy Oroszországból Németországba utazott az életmentő kezelésre.

A bíróság kicsivel több mint két és fél évre csökkentette Navalnij letöltendő börtönbüntetéséét a fogságban eltöltött idő beszámítása miatt.

Készült a RIA Novosti és a TASZSZ tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG