Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajsza Putyin oligarcháinak óriásjachtjai után


Ponyvával borított állványzat takarja a Dilbar szuperjachtot Hamburg kikötőjében 2022. március 7-én
Ponyvával borított állványzat takarja a Dilbar szuperjachtot Hamburg kikötőjében 2022. március 7-én

A világ megajachtjainak tizede oroszoké, ezek pedig jelentős részét lefoglalták már, vagy épp az EU-s szankciók elől menekülnek. A már lefoglaltak között több mint egy tucatot tartanak nyilván több milliárd dollár értékben. Ezeket ábrázoltuk.

Amikor lefoglalják bűnözők, oligarchák luxusrepülőit vagy óriásjachtjait, az nem csupán annyit jelent, hogy valószínűleg soha többé nem fognak hozzáférni a vagyonuk egy részéhez.

Szimbolikus lépés, emellett általában nagyon népszerű is, amikor a szupergazdagoktól elveszik állítólag erkölcstelenül szerzett vagyonuk leglátványosabb luxustárgyait. Többek közt Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt egyébként hasonlóval kampányolt még 2020-ban, amikor bejelentette, hogy utánamegy a szupergazdagok „Rembrandtjainak, részvényportfólióinak, gyémántjainak és jachtjainak”.

Ettől az ilyesmi még jogilag nem egyszerű, különösen a mostani típusú szankcióknál. Erről a problémáról a cikk végén lesz még szó.

Több mint kétmilliárd dollárnyi értékű jacht már lefoglalva

Praktikus okokból is nehéz elcsípni az oligarchák jachtjait, hiszen először azonosítani kell, melyek azok, amelyek ténylegesen az övék. Egy százmillió dolláros jachtnál ugyanis aprópénz még egy felet arra költeni, hogy kívülről egy bonyolult offshore cégháló fedje el a végső haszonélvezőket.

Magyarországon már lehet olcsóbban
Az offshore-cégekre épülő vagyoneltitkolásra Magyarországon is emlékezhetünk a kétezres évekből, ám ez a vagyoneltitkolási mód viszonylag drága, és több megbízható közreműködőt igényel. Ezt mára egyre inkább felváltja a hazai magántőkealapok rendszere. Az első ilyen látványos hazai megoldásnál még maga az MNB és az új gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton is aktívan közreműködött: ez az MKB zűrös államosítása és visszaprivatizálása volt, többek között Mészáros Lőrincnek.


Ha a céghálók mögött biztosan meg is van egy oligarcha jachtja, azt utána még nyakon is kell csípni, leginkább egy kikötőben. Eddig több mint kétmilliárd dollárnyi értékben egy tucatnyi ilyen jachtot sikerült is, ám még több van menekülőben.


A többek között pénzmosással vádolt Szulejmán Kerimov 325 millió dolláros, Amedea nevű jachtja például hiába menekült Fidzsiig, az FBI kérésére a helyi hatóságok május elején elrendelték a lefoglalását.

De Roman Abramovics Solaris nevű, hatszázmillió dolláros jachtja március 8-án, két nappal az életbe lépő szankciók előtt kihajózott Barcelonából kelet felé. Kikötött a montenegrói Tivat nagy jachtkikötőjében, ugyanis Montenegró nem csatlakozott a szankciókhoz. Április 4-re pedig már egy törökországi kikötőben talált hosszabb nyugalomra, ugyanis Törökországban sem fenyegeti a lefoglalás veszélye. Odafelé pedig ügyeltek, hogy elkerüljék a görög vizeket.

A Solarison például van helikopterleszálló és belső medence, emellett mintegy hatvanfős személyzet szolgál ki rajta egyszerre legfeljebb harminc vendéget.

A jachtok jellemzően nem csak azért igazán értékesek az oligarchák számára, mert megőrülnek a tengeri horgászatért, ezek lényegében kényelmes, mozgó luxusbunkerek, amelyeket műholddal is nehezen lehet megfigyelni.

Ez nem az a Lady
A listán szereplő, Olaszországban lefoglalt Lady M jacht nem azonos azzal a máltai bejegyzésű, Lady Mrd nevű jachttal, amellyel fideszes politikusok és üzletemberek luxusnyaraltatását szokták intézni mostanában.


A tengeren sokkal biztonságosabb intézni az olyan üzleti vagy egyéb rendezvényeket, amelyeknél fontos, hogy a hatóságok vagy a választók ne szerezzenek tudomást róluk. Emellett külön előny az is, ha a hajó gyorsan ki tud érni nemzetközi vizekre.

Jogilag nem egyszerű megoldani

A világ oligarcháinak jelentős része pont azért igyekezett régóta az EU-ba vagy Svájcba menekíteni a vagyonát, mert abban bíztak, hogy egy jogállamban nehezebb lesz lefoglalni, akkor is, ha a tulajdonos politikailag megengedhetetlen irányokat támogat otthon.

A jogállamban ugyanis pont az olyasmi gumijogszabályok nem férnek bele, hogy „a rosszaknak el kell venni a pénzét”. Pontosan viszont nem egyszerű minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy például egy adott orosz oligarcha milyen, illegálisnak minősített tevékenységekben vett részt mondjuk Szibériában és Csecsenföldön, ami miatt az EU-ban lefoglalják a vagyonát.

Ilyenkor jól jönnek az olyan bizonyítékok, ahol egy miniszter nagy értékű ajándékot fogad el egy állami megrendelésekből élő vállalkozótól. De ez önmagában még nem feltétlenül elegendő. Ilyenkor nem elveszik tőlük a vagyontárgyaikat, csak lefoglalják. A jachtok fenntartása, állagmegóvása pedig alapjáraton nagyon drága, alaposan körül kell járni tehát egy ilyen döntést, mielőtt egy hatóság ténylegesen meglépi.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG