Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az izraeli válaszlépés nem jár majd eszkalációval


David Cameron Londonban 2024. január 23-án
David Cameron Londonban 2024. január 23-án

David Cameron izraeli látogatásán közölte, hogy a zsidó állam egyértelműen Irán elleni válaszlépésen dolgozik a hétvégi támadást követően, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a konfliktus lehető legenyhébb eszkalációját fogja okozni.

A brit külügyminiszter önmérsékletre szólította fel Izraelt, mondván, hogy remélhetőleg Jeruzsálem oly módon fog eljárni, ami „egyszerre okos és kemény, miközben a lehető legkevésbé jár a konfliktus eszkalációjával”.

Aláhúzta, hogy látogatásának legfőbb célja a figyelem ismételt ráirányítása a gázai háborúra, valamint a tűzszünetre, és a Hamász terrorszervezet túszainak hazajuttatására irányuló tárgyalások előmozdítása.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael az iráni támadást követően is kitart a gázai katonai műveletek folytatása mellett

Német kollégája, Annalena Baerbock is Izraelben járt, megerősítve országa teljes szolidaritását a zsidó állammal, ugyanakkor önmérsékletre intve az izraeli vezetést.

„Most mindenkinek körültekintően és felelősségteljesen kell eljárnia. Nem arról beszélek, hogy fel kell adni. Gondos önmérsékletről beszélek, ami éppen az erőt mutatja – mondta. – Izrael hétvégi defenzív győzelmével épp hogy már demonstrálja az erejét” – tette hozzá.

Mindkét európai külügyminiszter kiemelte, hogy újabb szankciókra van szükség Iránnal szemben.

Az izraeli miniszterelnök megköszönte az Egyesült Királyság és Németország támogatását. „Mindenféle tanáccsal és javaslattal érkeztek. De szeretnék világosan fogalmazni: saját magunk fogjuk meghozni a döntéseinket, Izrael állam meg fog tenni mindent, ami csak szükséges az önvédelemhez” – jelentette ki Benjámin Netanjáhú.

Eközben Ebrahim Raiszi iráni elnök leszögezte, hogy a szombati támadás korlátozott volt, amennyiben hazája nagyobb volumenű katonai akciót akart volna végrehajtani, „semmi nem maradt volna a cionista rezsimből”.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: Irán példátlan Izrael elleni támadása megmutatta Teherán korlátait

Figyelmeztetett, hogy „masszív és súlyos” megtorláshoz fog vezetni akár a legkisebb behatolás is Irán területére.

Minderről az államfő az éves katonai parádén beszélt, amelyet a szokásos útvonaláról áthelyeztek más helyszínre, és nem is közvetítettek élőben az állami televízióban. Szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy tartottak egy esetleges izraeli támadástól.

Izrael győzelmet ígér, Irán előre szólt, Amerika csitít – reakciók és lehetséges forgatókönyvek a szombat éjjeli iráni támadás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Ugyancsak szerdán az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet légicsapásokat mért Izrael északi részére. Tizenhárom ember megsebesült, közülük négyen súlyosan.

Az Egyesült Államok előző nap új szankciókat jelentette be Iránnal szemben. Joe Biden amerikai elnök előtte azt mondta, hogy Washington nem fog részt venni Irán elleni hadműveletben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG