Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael az iráni támadást követően is kitart a gázai katonai műveletek folytatása mellett


Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője
Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője

A zsidó állam többtucatnyi légicsapást mért a palesztin enklávéra hétfőre virradóra. A hadsereg arra tett ígéretet, hogy Irán példa nélküli támadásai sem fogják megakasztani a kitűzött célok elérését.

A zsidó állam többtucatnyi légicsapást mért a palesztin enklávéra hétfőre virradóra. A hadsereg arra tett ígéretet, hogy Irán példa nélküli támadásai sem fogják megakasztani a kitűzött célok elérését.

A nagyhatalmak önmérsékletre szólították fel Izraelt azt követően, hogy Irán szombat éjjel több mint háromszáz drónt és rakétát lőtt ki az országra, amelyek többségét a légvédelem megsemmisítette.

Korábban nem volt példa hasonlóra, hogy Irán közvetlenül, a saját területéről indít támadást Izrael ellen. Azt akarták megbosszulni, hogy a zsidó állam nemrég az iráni Forradalmi Gárda több tagjával végzett Szíriában.

Ehhez kapcsolódóan: Irán legfőbb vezetője: Elégtételt veszünk Izraelen a tábornokok meggyilkolásáért

„Az iráni támadás ellenére egy pillanatra sem tévesztettük szem elől kulcsfontosságú gázai küldetésünket, a túszok kiszabadítását az Irán szövetségesének számító Hamász kezei közül” – szögezte le Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap este.

Miközben közvetítők útján továbbra is zajlanak az egyeztetések a fegyverszünetről és a fogolycseréről, fokozódnak a félelmek amiatt, hogy a zsidó állam ki kívánja terjeszteni szárazföldi offenzíváját a déli Rafah városra, ahol több százezren kerestek menedéket a harcok elől.

„A Hamász még mindig túszokat tart fogva Gázában. Rafahban is vannak túszok. Mindent meg fogunk tenni a hazajuttatásuk érdekében” – mondta az illetékes.

Hozzátette, hogy továbbra is magas szintű készültségben vannak, és elemzik a helyzetet.

Ehhez kapcsolódóan: Iráni támadás: Izrael és szövetségesei megsemmisítették a drónok és rakéták „túlnyomó többségét”

Az övezetet uraló Hamász terrorszervezet közölte, hogy Izrael többtucatnyi légicsapást mért a területre vasárnap éjszaka.

Eközben híresztelések kezdtek terjedni arról, hogy Izrael újranyitott egy ellenőrző pontot, és bár ezt azonnal cáfolták, mégis több ezer palesztin indult észak felé.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vasárnap rendkívüli ülést tartott, amelyen Izrael képviselője az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztését szorgalmazta.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: Irán példátlan Izrael elleni támadása megmutatta Teherán korlátait

António Guterres, a világszervezet főtitkára regionális háború kirobbanásának kockázatára figyelmeztetett. „Sem a térség, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút. Itt az ideje a feszültség csillapításának” – fogalmazott.

Az iráni nagykövet azt hangoztatta, hogy az iszlám köztársaság mindössze az önvédelemhez fűződő jogát gyakorolta, nem érdekelt a háborús eszkalációban.

A világ legfejlettebb iparú demokráciáit tömörítő G7-ek határozottan elítélték Teherán akcióját, és önmérsékletre szólították fel a feleket.

Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok is óvatosságra intett, felszólalva az eszkaláció ellen.

Ebrahim Raiszi iráni elnök óva intette Jeruzsálemet a megtorlástól, mondván, hogy ez jóval keményebb válaszlépéseket tenne szükségessé.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG