Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Covid-19-vakcinák szabadalmi oltalmának feloldását támogatja az USA


Koronavírusos betegek kapnak orvosi ellátást Újdelhiben, Indiában, 2021. április 29-én
Koronavírusos betegek kapnak orvosi ellátást Újdelhiben, Indiában, 2021. április 29-én

A Biden-kormány május 5-én bejelentette, hogy támogatja a COVID-19-vakcinák szabadalmi oltalmának feloldását a járvány végének felgyorsítása érdekében. Indiának több országból is szüksége lenne oxigénre ahhoz, hogy a járvány eddig leghalálosabb hullámát leküzdhesse.

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Katherine Tai, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyalásai közepette nyilatkozatban jelentette be a kormány álláspontját a globális kereskedelmi szabályok enyhítéséről, annak érdekében, hogy több ország, nagyobb mennyiségben is előállíthassa az életmentő oltásokat.

„A közigazgatásunk erősen hisz a szellemi tulajdon védelmében, de ennek a járványnak a megszüntetése érdekében támogatja a COVID-19-oltásokra vonatkozó oltalmak feloldását” ‒ áll Tai nyilatkozatában.

„Ez egy globális egészségügyi válság, és a COVID-19-járvány rendkívüli körülményei rendkívüli intézkedéseket tesznek szükségessé ‒ mondta Tai.

A képviselő arra is figyelmeztetett, hogy időbe telik majd a WTO-szabályok feloldásához szükséges globális „konszenzus” megszerzése.

A WHO méltatta a döntést, az IFPMA csalódott

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az Egyesült Államok bejelentését „monumentális pillanatnak” nevezte a COVID-19 elleni harcban.

Egy Twitter-bejegyzésben Tedrosz a következőket írta:

„@POTUS Joe Biden és @USTradeRep @AmbassadorTai elkötelezettsége, hogy támogassa az oltóanyagok szabadalmi oltalmának feloldását, kiváló példa arra, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet tölt be a globális egészségügyi kihívások kezelésében.”

De a Gyógyszergyártók és a Gyógyszergyártói Szövetségek Nemzetközi Szövetsége (IFPMA) csalódottságát fejezte ki.

„Amint azt következetesen kijelentettük, a feloldás egyszerű, de rossz válasz erre az összetett problémára áll a lobbicsoport közleményében.

„A COVID-19-vakcinák szabadalmi oltalmának feloldása nem növeli a termelést, és nem nyújt gyakorlati megoldásokat a globális egészségügyi válság leküzdéséhez.

A gyógyszergyártók szerint a koronavírus-elleni vakcinák előállítása összetett, és az oltalmak enyhítésével a folyamatot nem lehet felgyorsítani. Továbbá úgy vélik, hogy a szabadalmi oltalmak feloldása még árthat is a jövőbeli innovációnak.

Indiának több oxigénre van szüksége

Sehol máshol nincs akkora szükség az oltásokra, mint Indiában, ahol a járvány kezdete óta itt tombol a világon a leghalálosabb hullám.

India május 6-án 3980 pandémiás halottat jelentett, és több mint 412 ezer új fertőzést regisztrált az egészségügyi minisztérium. Az ország egészségügyi tisztviselői szerint a jelenlegi hullám még hetekig nem fog tetőzni.

Az indiai kormány tudományos főtanácsadója, K. Vidzsaj Raghavan szerint az 1,3 milliárd lakosú országnak fel kell készülnie a helyzet további romlására.

„A 3. fázis elkerülhetetlen a vírusok magas terjedési szintje miatt, de nem világos, hogy ez a 3. fázis milyen időintervallumban fog bekövetkezni. Fel kell készülnünk újabb hullámokra” ‒ mondta Raghavan egy sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Oroszországból és több más országból is érkeznek oxigén és egyéb segélycsomagok, de Raghavan szerint Indiának több országból is szüksége lenne oxigénre ahhoz, hogy a túlterheltséget leküzdhesse.

A Covid miatt az összeomlás szélén áll az indiai egyészségügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00
Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG