Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Riksás mentő kínál ingyen oxigént és szállítást a koronavírusos betegeknek


Mohamed Javed Khan a mentővé átalakított autós riksájában, 2021. április 30-án
Mohamed Javed Khan a mentővé átalakított autós riksájában, 2021. április 30-án

Indiában a riksát vezető Mohamed Javed Khan egyből tudta, hogy segítenie kell, amikor látta, ahogy az emberek a hátukon viszik koronavírusos szüleiket a kórházba, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy mentőt hívjanak.

A 34 éves bhopali sofőr India középső részén eladta felesége ékszereit és apró mentővé alakította át háromkerekű biciklis riksáját. Oxigénpalackot állított be, és szerzett egy műszert is a vér oxigénszintjének mérésére.

Miközben India szívszorító Covid-19 válsággal, egekbe szökő fertőzésszámmal birkózik és az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén áll, az olyan emberek, mint Khan, megpróbálnak segíteni a helyi közösségeken.

Egy válságos állapotban lévő beteget nem lehet oxigéntámogatás nélkül kórházba vinni. Ezért arra gondoltam, miért ne alakítanám át a háromkerekűmet mentőkocsivá. Nem olyan tágas, mint egy igazi mentőautó, de az biztos, hogy életeket tud menteni” ‒ mondta Khan az AFP-nek.

Nem engedhetik meg maguknak a mentőszolgálatot


Látok fiatalokat oxigén nélkül harcolni az életükért. Még ha ki is hívják a mentőket, azok 5‒​10 000 rúpiát (20‒​40 000 forint) kérnek. Hogyan lenne képes egy szegény ember ezt megengedni magának? Főleg a járvány idején, amikor a legtöbbüknek jövedelme sincs?

Egy adományozó ellátta oxigénpalackkal, egy másik pedig a vér oxigénszintjét mérő eszközzel.

Egy orvos megtanította Khannak, hogyan használja ezeket, hogyan adagolja az életmentő gázt a betegeknek, miközben kórházba viszi őket.

A közösség teszi lehetővé

Sok ember sietett a segítségemre adományokkal, és arra kértek, folytassam, amit csinálok a járvány végéig” ‒ mondta.

„​Oly sok ember segítségének köszönhető, hogy ezt csinálhatom. A saját erőmből képtelen lettem volna rá.

Khan gyorsan bajba került a hatóságokkal. A rendőrök megbüntették, amiért vészhelyzeti engedély nélkül működtette autós riksáját a lezárások idején ‒ jelentette az India Today.

De miután a közösségi médiában nagy volt a felháborodás, a rendőrség visszalépett, és kiállított neki egy különleges igazolványt.

Minden ötödik teszt pozitív

Madhja Prades, akár sok másik indiai állam, az elmúlt hetekben az esetszámok meredek emelkedésének volt tanúja. Ez oxigénhiányhoz és más létfontosságú orvosi felszerelések hiányához vezetett.

A krematóriumoknak és a temetőknek is mindennapos harcot jelent, hogy alkalmazkodjanak a beérkező holttestek áradatához.

Az India középső részén lévő államból több mint 12 000 új fertőzöttet jelentettek hétfőn ‒ ötből egy embernek pozitív a teszteredménye.

A Covid miatt az összeomlás szélén áll az indiai egyészségügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG