Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A debreceni Aranybikával erősít az MCC, csak a tervezés hétszázmillió


A Mathias Corvinus Collegium budapesti épülete a Somlói úton 2022. október 18-án
A Mathias Corvinus Collegium budapesti épülete a Somlói úton 2022. október 18-án

Több mint hétszázmillió forintot költhet debreceni központjának terveire a közpénzzel jócskán kitömött fideszes elitképző, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), amelynek vagyona a K-Monitor szerint ötszázmilliárd forint körül lehet.

A kiemelt műemléki védelem alatt álló debreceni Aranybika szállót már korábban megvette az MCC, a felújítását is tervezték, de az első tenderen sokallták a Nemzeti Atlétikai Központot és a Néprajzi Múzeumot is tervező Napur Architect nettó 2,37 milliárd forintos ajánlatát – írja az Átlátszó.

A műemlék szálló felújításával összefüggő generáltervezési tevékenységekre kiírt újabb közbeszerzési eljárás bírálatát nemrég töltötték fel az ekr.gov.hu-ra, amely alapján a nyíregyházi B5 Építészstúdió Kft. végezheti el a munkát nettó 769,8 millió forintért.

A cég feladata lesz megtervezni a meglévő épületek átalakítását a történeti értékek megőrzése mellett; az elavult épületek/épületrészek bontását, és helyükre új, korszerű épületeket, épületrészeket. Elvárás, hogy illeszkedniük kell a debreceni belváros történeti környezetéhez. A létesítmény tervezett funkciói: oktatás, közösségi terek, forprofit tevékenység, iroda, szállás, sport és parkolás. A tervezéssel érintett épület becsült szintterülete 25.440 négyzetméter – írja a lap.

Korábbi cikkünk a témában: Napi 295 ezer forintért szerződtette vendégkutatónak a kormányközeli intézet a jobboldali brit újságírót

Az MCC 2021-ben vásárolta meg a híres szállodát egy debreceni vállalkozótól. A projekt egyik célja, hogy elbontsák a hetvenes években emelt, új szárnyát, és helyette az eredeti, szecessziós stílusú, Hajós Alfréd által tervezett Aranybikához jobban illőt építsenek.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány helyi oktatási központja, az egykori Aranybika szálló Debrecenben 2023. június 15-én. Előtérben a Milleniumi szökőkút.
A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány helyi oktatási központja, az egykori Aranybika szálló Debrecenben 2023. június 15-én. Előtérben a Millenniumi szökőkút

A lap emlékeztet rá, hogy további 1,4 milliárdból oktatási központot hoznak létre a korábban kétmilliárd forintból felújított szegedi Bartók művelődési házból. Az MCC Budapesten is beruház, az I. kerületben a Munkásőrség egykori épületei helyett építenek új oktatási épületegyüttest. Ezt Mészáros Lőrinc ZÁÉV-je végzi, miután kizárták a tenderből az öt olcsóbb ajánlatot.

Ahogy beszámoltunk róla, egy évvel ezelőtt a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg az MCC leányvállalata, ezzel a cégcsoport 98,41 százalékos tulajdonosává vált.

XS
SM
MD
LG