Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A féláras éttermi ebédek is megemelték a járványgörbét Nagy-Britanniában


Londoni étteremnél várják a vendégeket 2020. július 5-én.
Londoni étteremnél várják a vendégeket 2020. július 5-én.

Gazdaságélénkítő kezdeményezés robbanthatta be a második COVID hullámot Nagy-Britanniában. Egy tanulmány szerint az éttermek, bárok és kávézók forgalmának növelését célzó kezdeményezés is okolható a járványhelyzet romlásáért. A pénzügyminisztérium visszautasítja az állításokat.

Az „Eat out to help out” kedvezményrendszer hozzájárulhatott a brit második hullám felerősödéséhez - állítja egy friss tanulmány. A kezdeményezést az éttermek, kávézók és bárok megcsappant forgalmának fellendítésére hívták életre. Egész augusztusban érvényes volt, hogy hétfőtől szerdáig féláron ehettek a vendégek.

A Warwick Egyetem tanulmánya szerint az új megbetegedések 8-17 %-a köthető a gazdaságélénkítő kezdeményezéshez. Azokon a területeken, ahol magas volt az igénybe vevők száma, az akciót követő egy hétben megemelkedett a fertőzöttek aránya. A kutatás szerint ugyanezen a területen megtorpant a járvány, amikor az akció véget ért. Thiemo Fetzer, a tanulmányt publikáló közgazdászprofesszor elmondta:

„A gyengélkedő ágazat gazdasági gyógymódjaként is emlegetett „Eat out to help out” kedvezményrendszer jelentősen ronthatta a járványhelyzetet".

A kutatás rávilágít arra a kihívásra is, amely igyekszik egyensúlyban tartani a közegészségügyi állapotot és a gazdasági növekedést a válság idején. A kedvezményrendszerrel a kormány augusztusban mintegy 100 millió adag ételt támogatott ilyen módon, a rendszer pedig annyira hatékony volt, hogy egyes vállalkozások a kormányzati finanszírozás lejárta után is felajánlották a féláras kedvezményeket.

A pénzügyminisztérium visszautasítja

Nagy-Britannia pénzügyminisztériuma közölte, hogy nem ismeri el a tanulmány megállapításait. A tárca szóvivője azt mondta:

„Sok más európai országban is megugrott az új esetek száma, függetlenül attól, hogy bevezettek-e hasonló, vendéglátóipari lehetőségeket”.

Boris Johnson miniszterelnök október elején megvédte a vendéglátóipari munkahelyek millióinak védelmét elősegítő rendszert, de elismerte, hogy ez hatással lehetett az új megbetegedésekre.

Készült a Reuters tudósításának alapján.
XS
SM
MD
LG