Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fideszes jelölt szerint az ellenzék még arra is képes, hogy a Fidesz nevében osszon választási adományt


Tiszabecs, 2022. február 28. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál 2022. február 28-án. Az intézmény tornaterméből ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki a menekültek számára. MTI/Czeglédi Zsolt
Tiszabecs, 2022. február 28. Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek a tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolánál 2022. február 28-án. Az intézmény tornaterméből ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki a menekültek számára. MTI/Czeglédi Zsolt

A szabolcsi 4-es számú választókerületben már napokkal ezelőtt felröppent a hír: az ukrajnai menekülteknek szánt adományokat a helyi fideszes országgyűlési képviselő akár kampánycélokra is használhatja. Tilki Attila, a térség fideszes képviselője tagad. Szerinte ellenfele, az ellenzéki összefogás színeiben induló dr. Sápi Mónika készül arra, hogy az ő nevében osszon élelmiszercsomagokat. Az ellenzéki képviselő szerint ez nettó hülyeség.

Kampány igazi háborúval

Megy a választási adok-kapok Szabolcs megye leghírhedtebb választókerületében. Alig két hete írtunk arról az ukrán menekültválsággal kapcsolatban, hogy a 88 települést magába foglaló választókerületbe ömlenek a civilek adományai az Ukrajnából menekültek számára.

A kormánypárti média és Orbán Viktor is csak spéttel fordult rá a szomszédban dúló valódi háború kommunikációjára, de aztán gyorsan kampánytémává tették. Legutóbb a miniszterelnök le is költözött három napra a határhoz, hogy megtekintse, minden rendben van-e. Majd ezek után – Orbán szavai szerint – kis eltávval elutazott Szerbiába kínai vasutat átadni.

Adományból voks

A nem várt háborúból megpróbál előnyt kovácsolni a Fidesz is. Helyszíni riportunk készültekor Záhony szocialista képviselője azt nyilatkozta a Szabad Európának: információja szerint a lakosság által az ukrán menekülteknek gyűjtött adományokból a választókerület országgyűlési képviselőjelöltje húzhat politikai hasznot.

„Ahogy járom a falvakat, akarva-akaratlanul hallom itt a környéken, hogy miről beszélgetnek önkormányzati dolgozók, civil szervezetek emberei. Olyan információink vannak, hogy ha lecseng ez a tragédia, a felgyűlt adományokat a választókerület szegényeinek adják, ami önmagában jó, csak jó lenne, ha nem használná fel a kormánypárt kampányra. Ugyanis megmondták kerek perec, hogy a táskába majd a képviselő úr üdvözlőcéduláját kell beletenni, és úgy kell elvinni a szegényeknek, mintha ez a kormány adománya lenne. Holott ezt nem arra adta az ország lakossága, hanem az ukrán menekülteknek”

– mondta lapunknak Magyar Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő.

Választási provokáció vs. nettó hülyeség

Azt ugyan a szocialista képviselő nem mondta ki, hogy ki az, aki az ukránoknak szánt adományokból magyar voksokat kovácsolhat, de könnyen kitalálható, hogy a szocialista politikus a fideszes Tilki Attilára gondolt, aki tizenhat éve a térség országgyűlési képviselője és mostanában Orbán Viktor házigazdája a magyar–ukrán határ környékén. Tilki Attiláról elsőként a Szabad Európa írta meg még tavaly szeptemberben, hogy 2020 decemberében két évre kitiltották Ukrajna területéről szeparatizmus vádjával.

Tilki Attila a közösségi oldalán már napokkal ezelőtt közleményben reagált az őt ért adományosztogatós vádakra. A választási csihipuhiban nem kímélte ellenfelét, dr. Sápi Mónikát, az ellenzéki összefogás jelöltjét. Azonban a fideszes politikus a gátlástalanságnál sokkal meredekebb dolgot is állít.

„Olyan információ érkezett hozzánk, miszerint valakik provokációt akarnak végrehajtani a választókerületben, a nevemmel ellátott élelmiszert és egyebeket osztogatni. Ellenfelünk bebizonyította, hogy gátlástalan, bármire képes”

– írta közleményében Tilki Attila.

Sápi Mónika, az ellenzék képviselőjelöltje szerint viszont ebből neki nem lenne semmilyen politikai haszna, hülyeség, amit ellenfele állít.

„Neki az a víziója, hogy majd én az ő nevében fogok adományt osztani, és majd ezt fogom nagydobra verni, hogy úristen, a képviselő úr mit tett. Ez egy választás, és ellenfelek vagyunk. Hát ki az a hülye, aki az ellenfele előnye miatt tenne bármit is ebben a versenyben? Így aztán el is kezdtünk adományokat gyűjteni a szegény emberek számára. Bárki küldhet adományt, és természetesen az adományozók neve lesz rajta, nem az enyém”

– mondta Sápi Mónika a Szabad Európának.

A híres-hírhedt körzet

A szabolcsi négyes számú választókerületben az elmúlt években rengeteg gyanús dolog történt, amelyek a választáshoz kapcsolódnak. Kispalád példája jól mintázza azt, hogy az ukrán határ menti falvakat az elmúlt tíz évben hogyan duzzasztották fel szellemlakosokkal. Kispaládon 2011-ben még csak 539-en éltek, de öt évvel később már több mint a duplájára emelkedett a lélekszám. Akadt olyan ház, ahova papíron csaknem kétszáz ukrán–magyar szellemlakos volt bejelentve, olyan emberek, akiket a faluban sosem látott senki, és azóta sem.

A Célpont 2017-es tényfeltáró riportja után két feljelentés is érkezett a rendőrséghez, ítélet azonban csak 2021 elején született az ügyben. A falu volt polgármesterét, Magyar Sándornét másfél év letöltendő börtönre ítélte a bíróság két évre felfüggesztve az ítéletet, valamint a fideszes expolgármester 120 ezer forintos pénzbírságot is kapott százrendbeli közokirat-hamisítás, valamint költségvetési csalás miatt. A Magyar Hang riportjából kiderült az is, hogy a faluban más sokkal súlyosabb büntetést kapott a szellemlakosok miatt.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG