Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A háború hagyatéka: tanultunk-e a délszláv válságból?


Emlékmű a Vukovár melletti Ovčara tömegsírnál 2021 májusában
Emlékmű a Vukovár melletti Ovčara tömegsírnál 2021 májusában

Legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: Civilek menedékét bombázták az ukrajnai Mariupolban;​ ellenzéki kampány hátrányból a Vajdaságban;​ elhúzódó Szputnyik-értékelés.

Lebombázták a civilek menedékéül szolgáló mariupoli színházat, az ukrajnai kikötőváros polgármestere szerint ezernél is többen lehettek az épületben. A háborúval kapcsolatos az a hír is, hogy az előrejelzések szerint akár a kilencszázezret is elérheti az Ukrajnából a háború elől Magyarországra menekülők száma. A fejleményeket percről percre követjük folyamatosan frissülő cikkünkben, a közép-európai vezetők (mínusz Orbán Viktor) kijevi találkozójáról külön is olvashatnak. Sztoriban című podcastunk a menekülthelyzettel foglalkozik, nemrég indított YouTube-csatornánkon pedig megnézhetik, mit mondott nekünk egy harkivi lakos a város ellenállásáról (itt iratkozhat fel csatornánkra).

Az ukrajnai harcok árnyékában felidézzük a legutóbbi időszakot, amikor egy szomszédos ország lakosait háború pusztította. A Jugoszlávia utódállamai között 1991 és 2000 között dúló összecsapásban szintén hatalmi ambíciók és etnikai gyűlölködés okozta a vérontást. A harcok elő menekülők közül sokan – ahogy most is – nálunk kerestek menedéket. Így emlékeznek a délszláv háborúra a helyiek és délvidéki tudósítónk.

Kampány a határon túliakért

A nemzeti ünnep előtt Szabadkán kampányolt Márki-Zay Péter. Látogatását meghatározta, hogy a vajdasági magyarok legnagyobb szervezete erősen elkötelezett politikailag, így a rendezvény sem megfelelő hírverést, sem elfogadható helyszínt nem kapott. A Kossuth-szobornál hagyott koszorúja sem maradt sokáig az emlékműnél.

Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási felkészültségét szerette volna lemérni az Európai Parlament egyik szakbizottsága, de a képviselők csak arról győződhettek meg, hogy a szerb, a horvát és a bosnyák vezetés egymás bírálatával van elfoglalva, a nemzetiségi ellentétek pedig szétfeszítik az országot. Az ülésen elhangzott az egyik EP-képviselőtől, hogy „önöket hallva megértem, hogy a fiatalok elmenekülnek az országból”.

A Szputnyik kérdéses marad

Magyarországon az elmúlt 24 órában 1503 új fertőzöttet igazoltak és 64 ember halt bele a koronavírus okozta betegségekbe. Kórházban 2287 koronavírusos beteget ápolnak, közülük kilencvenen vannak lélegeztetőgépen. A WHO bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt halasztja a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik értékelését. „Március 7-én kellett volna ellenőrzéseket végeznünk Oroszországban. Ezeket egy későbbi időpontra halasztották” – idézi a Reuters Mariângela Simãót, a WHO főigazgató-helyettesét.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG