Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háború mindenkit érintő világjárvány – mondja a pápa ukrajnai békemegbízottja


Matteo Zuppi bíboros
Matteo Zuppi bíboros

Ferenc pápa ukrajnai békemegbízottja, a katolikus egyház konfliktusközvetítő erőfeszítéseinek veteránja kedden világjárványnak minősítette a háborút, és kijelentette, hogy minden keresztény eredendően béketeremtő.

Matteo Zuppi bíboros ukrajnai megbízotti kinevezése óta elhangzott első nyilvános megjegyzéseiben egyfajta békekultúra megteremtését szorgalmazta, amely választ adhat azoknak az embereknek a „mélységes, olykor ki nem mondott, gyakran meg sem hallgatott szorongására, akiknek békére van szükségük”.

A Vatikán szombaton megerősítette, hogy Ferenc azzal a küldetéssel bízta meg Zuppit, hogy „segítsen enyhíteni az ukrajnai konfliktusban a feszültséget a szentatya soha véget nem érő reményének jegyében, miszerint ezzel elindulhatunk a béke útján”. További részleteket nem közöltek, a Vatikán szerint ezeket még tanulmányozzák.

A 67 éves bolognai érsek, Zuppi az Olasz Püspöki Konferencia elnöke, egyben – régi kapcsolata révén a Sant’Egidio közösséggel – a katolikus egyház békeközvetítő kezdeményezéseinek veteránja. A római székhelyű jótékonysági szervezeten keresztül Zuppi segített tető alá hozni azokat a kilencvenes években kötött békemegállapodásokat, amelyek véget vetettek a guatemalai és mozambiki polgárháborúnak, és ő vezette 2000-ben Burundiban a tűzszünetről tárgyaló bizottságot is.

A Ferenchez hasonlító és papabilának – a jövőbeni pápa tulajdonságaival rendelkező papnak – tartott Zuppit tavaly nevezték ki az olasz püspöki konferencia élére. Ebben a minőségében nyitotta meg kedden a konferencia tavaszi ülését átfogó beszéddel az olasz egyházról, amelyben Ukrajnára is kitért.

Ferencet idézve Zuppi felidézte a pápa gyakori emocionális megnyilvánulásait a „mártíromságot elszenvedő” ukrán nép iránti szolidaritásáról, és említést tett a Vatikán semleges diplomáciai hagyományának gyakori bírálatáról, valamint arról, hogy Ferenc vonakodik a Kreml nyilvános elítélésétől.

Ehhez kapcsolódóan: Legyetek nyitott kapuk! – kérte Ferenc pápa budapesti szentmiséjén

Zuppi azt állította, hogy Ferenc semmiképpen sem semleges a béke követelésében.

„Hálásak vagyunk a próféciájáért, ami oly ritka jelenség ma, amikor szót ejteni a békéről annyi, mint elkerülni az állásfoglalást valamelyik fél mellett, vagy elmulasztani a felelősség elismerését” – mondta.

Miközben arról beszélt, hogy minden keresztény arra hivatott, hogy kivegye a részét a béke megteremtéséből, azt mondta: „A háború világjárvány. Mindnyájunkat érint.”

„Az egyház és a keresztények hisznek a békében, mindannyian arra vagyunk hivatottak, hogy béketeremtők legyünk, és ez még inkább így van a konfliktusok szörnyű viharában” – mondta.

Ferenc múlt hónapban Magyarországról hazafelé tartva jelentette be a békemisszió létezését, miután találkozott a háború mellett határozottan kiálló orosz ortodox egyház küldöttével. Az azóta eltelt hetekben Ferenc a Vatikánban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, aki világossá tette, hogy nem fogad el területi engedményeket, és elutasította Ferenc utalását arra, hogy a konfliktus mindkét oldalán vannak áldozatok, mondván: nem lehet egyenlőségjelet tenni az áldozat és az agresszor közé.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG