Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hamász vezetője szerint „közel a fegyverszünet Izraellel”


Palesztinok kutatnak áldozatok után az Indonéz Kórházban, a Gázai övezet északi részén 2023. november 18-án
Palesztinok kutatnak áldozatok után az Indonéz Kórházban, a Gázai övezet északi részén 2023. november 18-án

A Hamász vezetője kedden azt mondta a Reutersnek, hogy a palesztin fegyveres csoport közel áll a fegyverszüneti egyezményhez Izraellel, még akkor is, ha a Gázai övezet elleni halálos támadások folytatódnak, Izraelre pedig záporoznak a rakéták.

A Hamász tisztviselői „közel állnak ahhoz, hogy fegyverszüneti megállapodást kössenek” Izraellel, a csoport eljuttatta válaszát a katari közvetítőkhöz – közölte Iszmáil Hanije tanácsadója révén a Reutersszel. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A nyilatkozat több részletet nem ismertet, de a Hamász egyik tisztviselője az al-Dzsazíra televíziónak elmondta, hogy a tárgyalások középpontjában a fegyverszünet időtartama, a segélyszállítmányok Gázába juttatása, valamint a fogolycsere áll a Hamász izraeli túszai és Izraelben lévő palesztin foglyok között.

Mindkét fél a nőket és a gyerekeket szabadítaná ki, a részleteket a tárgyalásokon közvetítő Katar jelenti majd be – mondta Isszat el-Resik.

Izrael általában kerüli a Katar által vezetett tárgyalások állásának kommentálását. Az izraeli Channel 12 televízió egy nem azonosított magas rangú kormányzati forrást idézett, aki azt mondta, hogy „közel járnak”, de további részleteket nem közölt.

A Hamász mintegy 240 túszt ejtett október 7-i izraeli ámokfutása során, amelyben 1200 embert ölt meg.

Mirjana Spoljaric, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnöke hétfőn találkozott Hanijével Katarban, a konfliktussal összefüggő humanitárius kérdéseket előmozdítandó – áll a genfi székhelyű ICRC közleményében. Spoljaric különtalálkozón vett részt a katari hatóságokkal is.

A Vöröskereszt közölte, hogy nincs ott a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, de semleges közvetítőként kész „elősegíteni minden olyan jövőbeli szabadon engedést, amiről a felek megállapodnak”.

Napok óta terjed a szóbeszéd egy közelgő túszügyletről. A Reuters múlt héten arról számolt be, hogy a katari közvetítők igyekeznek megállapodni arról, hogy a Hamász bocsásson szabadon ötven túszt, cserébe Izrael elenged néhány foglyot, és háromnapos tűzszünetet biztosít.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli elnök szerint erős katonai jelenlétre lesz szükség Gázában, de Biden úgy véli, a megszállás nagy hiba lenne

Mihael Hercog, Izrael amerikai nagykövete az ABC This Week című műsorában vasárnap azt mondta: reméli, hogy „az elkövetkező napokban” megállapodás születik, míg Mohammed Bin Abdulrahman al-Táni katari miniszterelnök arról beszélt, hogy a még meglévő vitás pontok „nagyon jelentéktelenek”. Joe Biden amerikai elnök és más amerikai tisztviselők hétfőn azt mondták, hogy közel a megállapodás.

A Hamász október 7-i rajtaütése, Izrael 75 éves történelmének legvéresebb napja arra késztette Izraelt, hogy ismét megszállja Gázát, és megsemmisítse a 2007 óta kormányzó fegyveres csoportot.

Azóta Gáza Hamász-kormánya szerint legalább 13.300 palesztint, köztük legkevesebb 5600 gyereket öltek meg az izraeli bombázások, amelyek pusztasággá változtatták Gáza nagy részét, különösen az északi felét.

Gáza 2,3 millió lakosának körülbelül kétharmada vált hajléktalanná. Naponta több ezren gyalogolnak dél felé a holmijukkal és gyerekeikkel a karjukon. Az enklávé középső és déli részét – ahová Izrael felszólítása szerint menniük kell – szintén rendszeres támadások érték.

Legalább húsz halottja van a nuszejrati légicsapásnak

A gázai egészségügyi hatóságok kedden közölték, hogy legalább húsz palesztin vesztette életét a Gáza középső részén található Nuszejrat menekülttábor elleni éjféli izraeli bombázásban. Izrael egyelőre nem fűzött megjegyzést ehhez.

A már amúgy is zsúfolt Nuszejrat negyed, amely az 1948-as izraeli–arab háború palesztin menekültjeinek táborából nőtt ki, az övezetet kettészelő vizes élőhelyektől délre található. Ez a harcok elől északra menekülő tömegek első állomása.

Civilek tízezrei maradhattak északon annak ellenére, hogy Izrael menekülésre szólította fel őket. Az összes ottani kórházban megszűnt a rendes ellátás, bár sokban még mindig vannak betegek és kitelepített gázaiak. Izrael szerint a Hamász kórházakat használ pajzsként harcosai védelmében, amit a Hamász és a kórházak tagadnak.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli kormányfő: A Hamász a felelős azért, mert nem sikerült minimalizálni a polgári áldozatokat

A gázai egészségügyi minisztérium hétfőn arról számolt be, hogy legalább tizenkét palesztin vesztette életét, és tucatnyian megsebesültek az Indonézia által épített, izraeli tankoktól körülvett kórházban egy lövöldözésben. Izrael közölte, hogy visszalőtt a harcosokra, akik a kórházból nyitottak tüzet.

Egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy hétszáz beteg és dolgozó került izraeli tűz alá, és tagadták, hogy harcosok lettek volna a kórházban.

Az ápolási osztály vezetője, Isszam Nabhan kedden arról beszélt az Al Jazeera Live-nak, hogy betegek halnak meg, hatvan holttestet kellett eltemetni az udvaron. A betegek és a személyzet elszállítására szólított fel.

„Nincs oxigén a betegek ellátásához. A lélegeztetőgépen lévők mind meghaltak. A szabad világhoz szólunk. Az Indonéz Kórház temetővé vált, nem kórház már.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG