Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány közvetlen áldozatainak száma átlépte a 15 ezret Magyarországon


A "Maradj az iskolában, majd mi megyünk!" turné keretében színészek szerepelnek a veszprémi Báthory István Általános Iskola diákjai előtt 2021. január 22-én.
A "Maradj az iskolában, majd mi megyünk!" turné keretében színészek szerepelnek a veszprémi Báthory István Általános Iskola diákjai előtt 2021. január 22-én.

Ismét visszaesett az oltási sebesség, a járvány közvetlen halálos áldozatainak száma pedig átlépte a 15 ezer főt.

Hétfőre újabb 4 326 koronavírusos beteget azonosított az állam, így az aktív fertőzöttek száma megközelíti már a 95 ezret. 84 regisztrált beteg elhunyt, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 15 058 főre emelkedett.

5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

Megint visszaesett az oltási sebesség

A vasárnap bejelentett nagy ugrás után hétfőre megint komolyan visszaesett a beadott új oltások száma. Egészen pontosan kicsit több mint 7,5 ezer újabb ember kapott oltást, így tart az ország hétfőn 685 247 főnél.

Most már hetek óta bőven van vakcina készleten, és az oltási stratégiánkat is meg akarjuk változtatni annak érdekében, hogy minél gyorsabban mehessenek az oltások. A napi tízezer fő alatti új beoltott viszont nagyon lassú átoltási ütemnek számít. A kormány bejelentett céljaihoz is átlagosan napi 50 ezer fő fölé kellene ezt tudni vinni.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban engedélyezte az amerikai gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egyadagos vakcináját. A terméket az azt fejlesztő leányvállalat miatt a Janssen oltásának is hívják.

Várhatóan március közepére engedélyezhetik az Európai Unióban, valószínűleg áprilistól találkozhatnak vele a fogyasztók Magyarországon is. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország csaknem 4,4 millió adagot kért belőle. Alább bővebben is olvashat az új gyógyszerről.

Utazáshoz lehet, hogy engedélyezett vakcina kell majd

Az Európai Bizottság és a portugál EU-s elnökség azon dolgozik, hogy nyárra már legyen közös uniós vakcinaútlevél. Több országban, így Magyarországon is kapnak már egy igazolást azok, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen.

Az uniós vakcinaútlevél a külföldi utaknál jelenthet majd komoly segítséget. Sok függ még ugyanakkor a részletektől, Lengyelország például már most kormányrendeletbe iktatta, hogy csak az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákat fogadja el.

Akiket tehát kínai vagy orosz vakcinával oltottak be Magyarországon, azokat a lengyel állam beoltatlannak tekinti február 27-től, áll a hivatalos konzuli tájékoztatásban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG