Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tartósan gyorsan kellene tudni beadni az oltásokat


2021. február 26-án oltanak be valakit Budapesten.
2021. február 26-án oltanak be valakit Budapesten.

Január végén írtuk, hogy hiába áll rendelkezésre bőven oltás, egyszerűen nem sikerül gyorsan beadni őket. Megnéztük, mi történt azóta. Nos, a kormány terveihez tartósan több mint napi 50 ezer új beoltottra lenne szükség. Mihamarabb nagyjából a két-háromszorosára kellene gyorsulni a hetente beadott oltások számának ahhoz, hogy Orbán Viktor bejelentései beigazolódjanak.

Egy hónapja arról írtunk, hogy az oltási sebesség jellemzően nem tudja tartani a lépést nálunk a vakcinákkal. Azaz lényegesen gyorsabban is olthatnánk. Ahhoz pedig, hogy a kormány bejelentett céljait elérjük húsvétra és május végére, kétszer, háromszor gyorsabban kellene tudni beadni az oltásokat.

Összevissza hangzottak el számok

Orbán Viktor még decemberben bejelentette, hogy ha lenne elég vakcina, egy hétvége alatt minden érintettet be tudnánk oltani Magyarországon. Ez durván napi négymilliós oltási kapacitást jelentene.

Januárban Gulyás Gergely már megcáfolta Orbán Viktort, szerinte ennek a nyolcadát, napi félmillió embert tudna beoltani a magyar állam naponta. De még ez is nagyon messze van attól, ami a valóságban is sikerült eddig. Még februárban is voltak olyan napok, amikor több lett az új koronavírusos beteg, mint ahány új beoltott.

Még kétmillió új beoltott kellene húsvétig

Orbán Viktor közelmúltbeli bejelentése szerint húsvétig (április 4-ig) nagyjából 2,5 millió embert terveznek beoltani, május végéig 6,8 milliót. Legalább egy oltást durván 680 ezer ember kapott meg vasárnapig.

A húsvétig hátralévő 35 nap alatt átlagosan naponta több mint 52 ezer új embert kellene tudni beoltani. Ez azért tűnik még mindig soknak, mert ezt eddig egyszer sikerült elérni, hiába lenne már jó ideje elég vakcina hozzá.

Most vasárnapra sikerült először 50 ezernél több új embert beoltani egy nap alatt. De akkor rögtön több mint százezerrel nőtt a számuk.
Most vasárnapra sikerült először 50 ezernél több új embert beoltani egy nap alatt. De akkor rögtön több mint százezerrel nőtt a számuk.

Egy kiegyenlítettebb teljesítményt (7 napos mozgóátlagot) nézve napi 15-20 ezer között mozogtunk, a vasárnap bejelentett több mint százezres növekmény ezt emelte aznapra 33 ezer fölé.

Mindez elsősorban nem azért fontos, hogy kijöjjön a kitűzött cél, hanem azért, mert ebben a helyzetben a szükségtelen késlekedés emberéletek százaiba vagy ezreibe is kerülhet. Mostanában is magas a napi halálozások száma, a járványt nem sikerül megfékezni, a kormány szakemberei pedig "drámai" mértékű súlyosbodásra számítanak.

Ahhoz, hogy a júniusig hátralévő 92 napban 6,8 millió ember legyen beoltva, mától naponta átlagosan több mint 66 ezer embert kéne tudni beoltani.

Az kevésbé tűnik valószínű lehetőségnek, hogy ha most kicsit esetleg kicsit lassabbak is lennénk, májusban majd naponta 2-3 százezer embert fogunk beoltani naponta. Az Orbán Viktor és Gulyás Gergely által bemondott napi félmilliós oltási kapacitás megalapozatlannak tűnik. Az összehasonlítás kedvéért az USA minden erejét megfeszítve most tud nagyjából napi 1,3 millió embert beoltani. A csaknem 70 milliós Egyesült Királyság volt képes átlagosan napi félmillió oltásra.

Kisebb vakcinakészlettekkel is előznek

Régiós összevetésben egyébként nem állunk rosszul, nagyjából olyan ütemben adjuk be az oltásokat, mint mások a környéken.

Ausztriánál és Csehországnál gyorsabban oltják a magyarokat, Lengyelország viszont kezd ellépni tőlünk. Ezekben az országokban nem oltanak se kínai, se orosz vakcinával.
Ausztriánál és Csehországnál gyorsabban oltják a magyarokat, Lengyelország viszont kezd ellépni tőlünk. Ezekben az országokban nem oltanak se kínai, se orosz vakcinával.

Viszont ha máshol is körülnézünk, azt láthatjuk, hogy például arányaiban lényegesen kevesebb oltásból tud gyorsabban oltani Dánia vagy Málta is, Romániával, Portugáliával vagy Görögországgal nagyjából egy szinten lehetünk.

A felét eddig tartalékolták
A magyar kormány eddig azt a stratégiát választotta, hogy egy beadott oltás után egy dózist azonnal eltartalékoltak, hogy biztosan legyen készleten második dózis is az adott páciensnek. Ez azt feltételezte, hogy nem lesz folyamatosan növekvő a vackina-ellátottság, és hogy a páciens érdemi kárt szenvedhet, ha netán a tervezetthez képest egy héttel később kapja meg a második oltását. Ez most talán változhat, szombat óta a kormány új célja ugyanis már az, hogy minél több ember kapjon legalább egy oltást.

Az Egyesült Királyság teljesítményét pedig meg sem közelítjük, hiába van régóta bőven oltásunk nekünk is. Az alábbi ábra ráadásul csalóka is, hiszen ebben benne vannak azok is, akik a második dózisuk miatt kapnak oltást. Az ő beoltásuk megszervezése lényegesen egyszerűbb.

100 lakosra jutó beadott oltások száma.
100 lakosra jutó beadott oltások száma.

Az látszik tehát, hogy az oltások beadásának megszervezésénél valószínűleg lenne még mód jó gyakorlatokat eltanulni más országoktól.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG